Омбудсмен: місто на Волині відправило вчителів на простій. Що каже влада

Омбудсмен: місто на Волині відправило вчителів на простій. Що каже влада

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов заявив, що Нововолинська громада не готується до нового навчального року, а економить кошти, відправивши вчителів на простій. Натомість місцева влада стверджує: зробили все, аби не звільняти людей.

Журналісти ВСН дізналися, чому у громаді ухвалили рішення відправити школи на простій та що це дало в результаті.

Днями освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив, що Нововолинська громада у Волинській області відправила школи на простій з 21 липня до 31 серпня. За його словами, таким чином місцева влада економить гроші.

«Хай вони пояснять, як збираються починати навчальний рік, якщо весь серпень вчителі на простої, тобто вони взагалі не працюють, не перебувають на місці та не отримують зарплату.  Це зробили з метою економії коштів. Дуже креативний спосіб економії знайшли на Волині, нічого не скажеш», - заявив Сергій Горбачов.

Натомість у Нововолинській громаді стверджують: ухвалили таке рішення виключно для збереження колективів, і все вдалося.

«У січні, коли видавалась освітня субвенція, нам недодали 22,4  мільйона гривень. Перед нами постало питання: що робити? Найлегшим рішенням було звільняти людей, зокрема 30 чоловік. На мою думку, у військовий час, - це просто злочин залишати людину без роботи. Тому, спільно з директорами шкіл, було ухвалене рішення піти на простій, і лише на 2 тижні, а дехто з працівників і на менший термін. До того ж, заробітня плата у розмірі 0, 75 ставки була збережена! Станом на зараз у нас немає жодних заборгованостей, ми виплатили все, що повинні були виплатити, і навіть те, що не повинні - оздоровчі кошти технічним працівникам. В одному з садочків громади ми облаштували укриття, якого там взагалі не було, і все це - власним коштом», - розповів журналістам ВСН начальник управління освіти Нововолинської міської ради Сергій Мороз.

Також він зауважив: цього навчального року, в порівнянні з минулим, кількість учнів зменшилася, що дозволило оптимізувати навчальний процес.

«У нас було зайвих 17 класів, а кількість учнів минулоріч становила 6 124 дитини. Цього навчального року цифра значно менша - 5 840».

Читайте також:

Можливо зацікавить