Отримаєте чудовий врожай: як підживити кукурудзу у червні

Підживлення кукурудзи по листу

Щоб отримати гарний врожай кукурудзи, культуру потрібно підживити. Досвідчені городники рекомендують застосовувати комплексне підживлення, яке включає як макро-, так і мікроелементи. 

Про листкове підживлення кукурудзи карбамідом, його переваги та рекомендації щодо застосування пишуть Вікна.

Для кукурудзи дуже важливі елементи, такі як азот, фосфор, калій, а також бор, цинк, марганець та інші мікроелементи.

Підживлення кукурудзи по листу карбамідом

Був проведений дослід із внесення карбаміду по листку у фазу 7-8 листків. Зроблено наступні висновки:

  • Прибавку врожайності від внесення карбаміду по листку відмічено при будь-яких нормах: чим більша норма, тим вища врожайність.
  • Вплив підживлення відмічено на структурні показники, тобто, кількість зерна з качана зі збільшенням норми добрива збільшується, однак підвищення маси 1000 зерен при цьому не відбувається.

Рекомендовано вносити карбамід по листу у фазу 7-8 листків з нормою 20 кг/га, особливо, якщо зменшується загальна кількість азотних добрив під основний обробіток ґрунту.

Підживлення кукурудзи по листу

  • Коли появляється 6-й листок кукурудзу треба забезпечити достатньою кількістю доступних поживних речовин, зокрема азотом. Саме в цей період листя інтенсивно підійматися, формується стовбур і цей процес триває до кінця цвітіння. Адже тимчасовий дефіцит азоту для кукурудзи призводить до зменшення кількості родючих квіток на стовбурі. Пізніше його внесення вже не впливатиме на урожай.
  • При цьому потрібно зважати на родючість ґрунту, адже родючі ґрунти потребують менших доз азоту.
  • Великий вплив мають листкові попередники та збагачення поля гноєм восени. При такому попереднику, як збіжжя, вміст азоту може бути нижчим.
  • Рослини краще споживатимуть добрива, якщо вони будуть максимально доступними для кореневої системи. Тому гранули добрив повинні розчинитись, а розчин проникати на глибину до 35 см. Тому слід враховувати стан зволоженості ґрунтів, адже вносити добрива в суху землю немає сенсу.

Листкове підживлення кукурудзи

У фазі 9-го листка до змикання рядків потрібно виконати друге продуктивне листкове підживлення азотом, магнієм, сіркою, бором, міддю, молібденом та великою кількістю цинку і марганцю.

Для другого періоду характерно інтенсивний розвиток кукурудзи. На цій фазі рослини споживають велику кількість поживних речовин: азот і фосфор – 50% від загального, калій – 70% від максимального накопичення. Кукурудза може відчувати потребу в цинку. Через брак даного мікроелемента в рослинах вміст триптофану та білка зменшується. 

Слід пам’ятати, що гібриди кукурудзи з різною стиглістю неоднаково реагують на рівень харчування. Краще засвоюють поживні речовини пізньостиглі гібриди, середньостиглі більше потребують азотного харчування, а ранньостиглі — активніше засвоюють калій на початкових етапах розвитку. Варто відзначити, що крім листкового підживлення важлива також передпосівна обробка насіння мікроелементами, вона забезпечує кращі сходи культури та розвиток кореневої системи.

Читайте також:

Можливо зацікавить