Виростуть величезні плоди: чим підживити гарбузи влітку 2024

Чим підживити гарбузи

Гарбуз не є вибагливою культурою, проте, щоб отримати не маленькі пуп'янки, а великі плоди, досвідчені городники радять їх підживити. Культуру потрібно удобрювати й навесні, й влітку.

Про те, чим підживити гарбузи влітку, пишуть Вікна.

Навесні, під час активного росту гілля, гарбузи потребуватимуть азоту. А от влітку, коли формуються плоди, приходить черга калію, фосфору, магнію та інших мікроелементів, які напряму впливають на смак плода. Тож з’ясуємо, якими добривами “заправити” гарбузові грядки влітку, щоб добре нагодувати його зав’язі.

Чим підживити гарбузи влітку для активного росту

Якщо гарбуз росте в бідному ґрунті, підгодівлю доведеться робити багаторазово. Зазвичай вперше гарбузи підживлюють, коли на саджанцях розвернулися чотири повноцінних листки.  Якщо цього не зробити — годі й чекати гарного врожаю.

За умови, що весна була теплою, ця перша підгодівля припаде на травень. А от якщо тепло забарилося, може статися, що рослини прокинуться для активного росту лише в червні. 

На перших етапах рослинам потрібний азот, тому можна полити грядки розчином сечовини, нітроамофоски або настоєм гною.Далі посадки гарбузів можна підгодовувати раз на два тижні. 

Чим підгодувати гарбузи влітку для цукристого врожаю

Після того, як з’являться перші зав’язі, гарбузи потребуватимуть більше фосфору, який посилює корені та калію, який сприяє повноцінному визріванню плодів.

Якщо віддаєш перевагу мінеральним добривам, тобі стануть у пригоді суперфосфат та сульфат калію.

Але підживити гарбузи влітку можна й тим, що у кожного городника під рукою.

На етапі першої зав’язі найкращими будуть добрива:

  • заброджений настій кропиви та живокосту (1:4);
  • розчин посліду птахів (1:20);
  • настій коров’яку (1:10).
  • Найкраще додати золу до одного з вищеперерахованих добрив з розрахунку: дві склянки золи на відро добрива.
  • Одним з найкращих засобів для підживлення рослин (не лише гарбузів) вважають настій кропиви. Він не тільки насичує ґрунт корисними речовинами, а й відлякує шкідників.

Траву слід трохи порізати чи порвати, наповнити нею бочку або відро наполовину. Потім залити кропиву водою та залишити для бродіння на кілька днів. Отриманий розчин розвести водою у співвідношенні 1:4 і поливати гарбуз під корінь.

Як зробити дріжджовий розчин для підживлення гарбузів:

  • 100 г пресованих дріжджів;
  • 100 г цукру;
  • 10 л гарячої води.

Розмішай усі інгредієнти та залиш бродити на тиждень. Розбав добриво іще 10 літрами води. Поливай гарбуз під корінь — по одному літру рідини на кущ.

Загалом підживлювати гарбузи варто раз на два тижні, або раз на місяць — залежно від родючості ґрунту. 

Всі добрива вносять під корінь куща, неодмінно — після попереднього рясного поливу, який промочить землю щонайменше сантиметрів на тридцять вглибину.

Лише так після підгодівлі коріння максимально засвоїть всі поживні речовини й віддячить гарним та солодким врожаєм. 

Читайте також:

Можливо зацікавить