Виросте великою й солодкою: чим підживити моркву

Як підживити моркву попелом?

Морква – досить невибаглива культура і з її вирощуванням впорається будь-який новачок. Проте для того, щоб отримати гарний врожай моркви, треба її підживити.

Коли і чим підживити моркву, щоб вона виросла великою й солодкою пише ТСН.

Коли підживлювати моркву: яке добриво найкраще

Для інтенсивного зростання та формування великої й солодкої моркви потрібні азот, калій, бор і фосфор. Можна придбати готову суміш добрив або приготувати розчин з органіки власноруч. Більшість досвідчених городників обирають органіку, адже вона екологічна, тому від неї для овочів сама лише користь. Такі добрива не впливатимуть на смакові якості моркви і не шкодитимуть ґрунту.

 Моркву треба підживлювати кілька разів:

  • під час сіяння;
  • після того, як з’являться перші проростки;
  • через 2 тижні після другого підживлення;
  • за 10 днів до збирання врожаю.

Чим підживлювати моркву після появи проростків

Вперше моркву треба підживлювати тоді, коли на ній з’являться три листочки, через два тижні після того, як вона зійде. Є кілька рецептів для приготування органічних добрив, якими можна підживлювати не лише моркву, а й буряк.

Золу можна використовувати як у сухому вигляді, так і додавати в розчин. Розмішайте золу з землею і посипте грядку з морквою чи буряком, потім полийте ділянку водою. Для приготування розчину треба взяти 100 грамів золи і 10 літрів води, настояти розчин упродовж 10 годин і полити проростки під коріння.

Йод. У 10 літрах води розведіть 20 крапель йоду і полийте грядку з морквою чи буряком у міжрядді.

Курячий послід. Щоб приготувати розчин, візьміть 1 частину посліду і 10 частин води, добре розмішайте і дайте настоятися, поки вивітриться аміак, близько 10-12 годин. Потім на 1 частину розчину візьміть 10 частин води, розмішайте і дайте постояти ще 12 годин. Опісля можна поливати моркву, але суворо в міжрядді, щоб не спалити рослини.

Настій з бур'янів. Для приготування добрива можна брати кропиву, кульбабу, лопух чи полин. Порубайте дві частини бур’яну, складіть до великої ємності та залийте трьома частинами води, дайте настоятися на сонці впродовж трьох днів. Треба періодично помішувати розчин. Коли рідина припинить пінитися, отже, вона вже готова. Розведіть добриво з водою у пропорції 1:10 та полийте моркву чи буряк.

Читайте також:

Можливо зацікавить