Під час візиту на Волинь командир батальйону Держспецслужби розповів, як вони розміновують території України

Під час візиту на Волинь командир батальйону Держспецслужби розповів, як вони розміновують території України

710 бригаду охорони Держспецтрансслужби створили 26 лютого 2022 року. Відтоді військовослужбовці беруть участь у бойових діях, розміновують деокуповані території та охороняють важливі об’єкти інфраструктури в західних областях України, зокрема, і на Волині.

Про нові виклики перед військовими та про те, як їм доводиться розміновувати територію України, Суспільному розповів командир батальйону Владислав Воробйов.

— Ваша бригада відносно нещодавно створена. За цей невеликий час, вам вдалося досягнути того злагодження, якого б ви особисто хотіли?

Ідеальних батальйонів, як і ідеальних людей, не буває, але бійці вже виконують завдання за призначенням на півдні й сході України. 99% — це мобілізовані, люди різних професій — від ІТ до будівельників. Бажання визволити свою країну, розчистити її від мін — це, мабуть, найперше бажання, яке в них є і яке нас об'єднує. Саперна справа — це дуже терпляча і дуже нервова робота, використовуємо уміння кожного. 

— Бути командиром батальйону – це дуже велика відповідальність. Пригадайте, як ви прийшли на цю посаду, як ви її сприйняли?

В цивільному житті, в більшості, я був на керівних посадах, тому для мене не було проблемою підібрати «якісний» персонал. В нас люди всі мотивовані. Вони хочуть якомога швидше вернутися до свого мирного життя, тому їх треба тільки легенько направляти.

— Розкажіть трішки більше про себе звідки ви родом, ким мріяли стати в дитинстві?

Я родом з невеличкого містечка Новий розділ у Львівській області. До армії проживав там, одружений, є сім'я, діти вже дорослі. У цивільному житті працював в основному в логістиці.

Останнє місце роботи — це птахофабрика, завідувач складу. Звичайна буденна праця, яка перервалася в один день. Свого часу я закінчив військове училище за спеціальністю сапер. У 90-ті роки лишив службу, тепер прийшлося одягнути знову форму. На службу пішов добровольцем.

— У вас частина військовослужбовців виконує завдання у зоні проведення бойових дій?

Так, в нас є група, яка працює на сході України, але в більшості батальйон використовується для розмінування вже деокупованих територій — друга, третя лінія оборони. Працювали на багатьох напрямках. Батальйон зараз працює на південному — це Миколаївська, Херсонська області.

— Де ви навчаєтесь, хто ділиться з вами знаннями, де ви здобуваєте досвід?

Здобуваємо досвід на крові. Підрозділ створений нещодавно і не всі знають боєприпаси. Буває сам не все знаю — читаю. Прошу, щоб хлопці не підходили ближче, розказує їм, як правильно знешкодити й так поступово вони стають професіоналами своєї справи.

Спочатку військовослужбовці проходять навчання на полігоні. Відпрацьовують всі свої навички, а потім вже приїжджають на розміновування. Скажу так, що без самоосвіти — це буде не сапер, він не виживе.

— Які ситуації з мінування вам вдавалося побачити, або з вашого батальйону вам розповідали, які просто вражають?

Вража жорстокість, яка направлена на те, щоб якомога більше мирного населення знищити. Бо якщо заходять професіонали, то рано чи пізно, знайдуть розтяжки й ті міни. А вони так мінують, щоб якомога більше постраждало цивільного населення. Мінують навіть мертву худобу. Все, що можна замінувати, під все підкладають. 

— Що потрібно для того, аби пришвидшити процес розмінування?

Треба багато спеціалізованої техніки, щоб забезпечити безпеку людей. Ми експериментально створили апарат, який розміновує дистанційно. На сьогодні нам цей апарат обійшовся десь в районі 300 000. Шукаємо волонтерів, спонсорів. Чим більше таких машин буде, тим більше врятуємо людських життів. 

— Сучасна техніка допомагає розміновувати, берегти життя. Використовують дрони для розміновування?

Так, дрони з міношукачами літають по полю в запланованому порядку і визначають можливе розташування мін. Дрони зараз дуже виручають, як і на «нулі», так і на розмінуванні. Це дуже великий плюс. Але все одно розміновувати треба вручну і це небезпека.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Володимир Зеленський призначив на Волинь чотирьох нових суддів

Володимир Зеленський призначив на Волинь чотирьох нових суддів

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

9 травня: хто з волинян святкує День народження

Буча втрати

За тиждень до загибелі відсвяткував 39-річчя: захисник з Волині отримав смертельні поранення під Бучею

поховання військового
фото

З перших днів вторгнення став на захист України: на Волині прощались із Героєм Дмитром Громовим

війна багатодітний батько

Три дні не дожив до свого 43-річчя: батько п'ятьох дітей з Волині загинув унаслідок обстрілу з російського танка

збір ЗСУ

Воюють на одному з найважчих напрямків фронту: оголосили про збір коштів для волинської бригади

втрати

Не встиг відзначити 40-річний ювілей: внаслідок поранення обірвалось життя Героя з Волині Олександра Гурича

зниклий безвісти загибель

Надію обірвав тест ДНК: підтвердили загибель Героя з Волині Вадима Ковальчука

Віктор Давидюк

8 травня: хто з волинян святкує День народження