Осіння обробка землі: як підготувати город до зими. Зробіть це обов'язково

Як готують ґрунт до зими?

Багато городників цікавить питання, як доглядати за ґрунтом восени, щоб покращити його родючість та вивести бур’яни з городу.

Про технології обробки ґрунту, - пише Ukr.Media.

При правильній осінній обробці грунту навесні буде досить поверхневого розпушування. Тому до початку зими необхідно встигнути провести всі основні заходи з підготовки городу до зимівлі.

Першим ділом грядки очищають від гички і коріння бур'янів. Після чого насичують грунт поживними речовинами. У ґрунт будь-якого типу вносять органічні та комплексні мінеральні добрива з фосфором і калієм. Якщо ви вирощуєте на цьому місці культури не кожен рік, то добрива можна вносити 1 раз на 3-4 роки.

На важких глинистих ґрунтах додатково вносять попіл, пісок, компост або листовий перегній. Завдяки цьому грунт стане пухким і водопроникним. У піщані ґрунти додають перепрілий компост, листовий перегній або тирсу. Це допоможе затримати в землі вологу. А кислі ґрунти нейтралізують за допомогою крейди, доломітового борошна або вапна. Найчастіше грунт вапнують на глибину 20 см.

Восени перекопування можна проводити двома способами:

  • Безвідвальним - викопану землю не перевертають і не розбивають. При такому методі зберігається природна мікрофлора ґрунту.
  • Відвальним - ком землі перевертають і зашпаровують верхній шар на глибину багнета лопати. При такому способі перекопування ґрунту насіння бур'янів сильно заглиблюють і взимку не можуть прорости, а личинки комах-шкідників, навпаки, виявляються на поверхні ґрунту і гинуть з настанням морозів.

Важко однозначно сказати, який із способів краще. Але, який би метод ви не вибрали, не розбивайте земляні грудки, щоб ґрунт не замерз. До весни він просочиться вологою і стане розсипчастим.

Перекопування проводять лопатою або вилами. У місцях, де ви плануєте навесні посіяти ранні культури, грунт краще перекопувати на меншу глибину (до 15 см). У такому випадку після сходу снігу ґрунт швидше просохне.

Якщо на вашій ділянці у ґрунті живе велика кількість дощових черв'яків, при перекопуванні використовуйте тільки вила. Оскільки лопата порушить життєдіяльність черв'яків - творців гумусу. Альтернативний спосіб обробки ґрунту - посів сидератів. Через місяць після посіву коріння рослин підрізають плоскорізом і залишають зелену масу перегнивати прямо на грядках.

Прихильники органічного землеробства закликають не перекопувати ґрунт восени, а просто розкидати по поверхні гній або золу, не закладаючи в грунт. Крім того, вони радять залишити на грядках бадилля від прибраних рослин (без ознак захворювань) і замульчувати його листовим опадом, хвоєю або травою, а зверху накрити картоном. До наступного посівного сезону все це перегниє і стане відмінним добривом.

Підготовка грунту до зими в теплицях і парниках трохи відрізняється. Ідеальний варіант - це зняти шар землі товщиною 7-10 см (тут зазвичай скупчуються личинки шкідників, патогенні мікроорганізми, а також спори грибків) і замінити його свіжим ґрунтом.

При цьому не можна брати звичайну землю з городу, оскільки в ній теж можуть мешкати паразити. Приготуйте ґрунт самостійно з органіки (гною), деревної золи і піску або тирси. Рівномірно розкладіть ґрунт у теплиці і обробіть його мідним купоросом або розчином марганцівки. Після чого покладіть на грядки мульчу (наприклад, солому, бадилля кукурудзи або ялиновий лапник) і закрийте теплицю.

Землю з теплиці не рекомендується розсипати в саду або городі, оскільки в ній міститься велика кількість патогенних мікроорганізмів. Її краще насипати в якомусь місці на території ділянки і посипати вапном. Влітку купу треба ретельно перекопати, а через 1-2 роки можна повернути в теплицю або розсипати на грядках в городі.

Але якщо замінити верхній шар ґрунту в теплиці не виходить, продезінфікуйте землю одним з описаних нижче способів:

  • пролийте окропом і накрийте плівкою (гарячий пар знищить бактерії і личинки комах), через добу плівку приберіть, а землю підрихліть, повторіть процедуру ще 2 рази;
  • рясно пролийте ґрунт темно-рожевим розчином марганцівки;
  • полийте мідним купоросом (1-2 ст. л. на 10 л води);
  • посипте ґрунт хлорним вапном (100-200 г/кв. м) і перекопайте на глибину 20 см (точна норма внесення цієї речовини залежить від кислотності ґрунту та її механічного складу);
  • пролийте землю розчином формаліну (200 г на 10 л води) з розрахунку 10 л на 1 кв. м, зберіть просочений грунт у купу і залиште на 2-3 дні. Потім на 3-4 дні відкрийте в теплиці всі вікна і двері, щоб вивітрився запах. Після чого ґрунт добре перекопайте;
  • використовуйте спеціальні біопрепарати для знезараження ґрунту в теплицях.

Читайте також: 

Можливо зацікавить