«Піднімайте ще, щоб ми вже пищали»: як волиняни виживають при нових цінах на їжу

«Піднімайте ще, щоб ми вже пищали»: як волиняни виживають при нових цінах на їжу

Ціни на продукти харчування невпинно зростають, і це відчувають на собі всі без винятку українці. За даними Держстату, лише за рік яблука подорожчали майже втричі, капуста — у 2,5 раза. 

Журналісти ТРК «Аверс» запитали у волинян, як вони реагують на нові цінники та що найбільше б’є по гаманцю.

«Дуже важко. Купуємо тільки мінімум: щось молочне. А за м’ясо — навіть не має мови», — каже жителька Луцька Анна Михайлівна.

«Яблук майже немає. Білий налив — дрібний, а коштує по 50 гривень. У магазинах — 99, 100 гривень», — зазначає продавчиня Антоніна.

У Волинському управлінні статистики наводять офіційні дані: за перше півріччя 2025 року продукти харчування та безалкогольні напої подорожчали на 10,5%. Для порівняння: за той же період 2024 року зростання було лише 1,7%.

Найбільше зросли в ціні:

  • фрукти — на 56%;
  • м’ясопродукти — суттєво;
  • хліб — на 11,6%;
  • цукор та зернові — майже на 8%;
  • буряк — у 2,6 раза;
  • ріпчаста цибуля — у 2 рази;
  • морква — у 1,7 раза;
  • картопля — на 9%.

Водночас подешевшали лише огірки, помідори, капуста та яйця.

«Так виживаю. З ранку до вечора працюю. Мені вже 60, а пенсії ще не маю, тож мусиш підторговувати», — каже продавчиня Антоніна.

«Це не ціни для нас, це для депутатів. Піднімайте ще, щоб ми вже пищали», — іронізує переселенець з Донбасу Олексій Павлович.

Лучани кажуть: ціни ростуть, а зарплати стоять. На ринку люди рахують кожну гривню. Причини здорожчання — поганий урожай, інфляція, мала купівельна спроможність населення — вже нікого не цікавлять. Бо біля прилавка головне — вміти вижити.

«Чому ростуть ціни? Бо ніхто їх не контролює. Хто скільки хоче — стільки й ставить», — резюмує продавчиня Тетяна.

Поки українці економлять на найнеобхіднішому, чекати на зниження вартості продуктів, схоже, марно.

Читайте також:

Можливо зацікавить