Після лікування у психіатричній клініці повернули на службу: в Луцьку судять військового

Після лікування у психіатричній клініці повернули на службу: в Луцьку судять військового

На Волині судять 30-річного військового Тараса Хомилюка, який напився й після конфлікту з односельчанином кинув тому під ноги гранату. Інцидент трапився в липні у селі Коршів Луцького району. На момент події біля магазину перебували близько двадцяти людей. На щастя, граната не вибухнула. Військовий – під вартою. 

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс», передає ІА «Волинські новини».

Потерпілий Віктор Колупанов на судовому засіданні розповів, що конфлікт між ним і військовим, імовірно, виник через те, що він послуговується російською мовою, адже має російське коріння.

«Слово за слово – і ми посперечалися. Він ударив мене. Я його ударив у відповідь… Напевно, йому не сподобалося, як я розмовляв російською… Чую, хтось крикнув: «Граната». Мене Сергій вивів на дорогу, я взяв велосипед і пішов додому. Як додому прийшов, не знаю. Я з дня народження їхав… Мене поліція хотіла відразу допитати, але я ледве на ногах стояв», – пригадав Віктор Колупанов.

Раніше він із військовим у селі не пересікався, адже Тарас Хомилюк у Коршеві – в зятях. Має малолітню дитину.

Той злощасний вечір військовий пам’ятає уривками. Розповів, що гранату відправив випадково поштою з частини разом з іншими речами. Вона зберігалася у військовій аптечці. Коли виявив її там, не звернувся в правоохоронні органи, оскільки мав незабаром повертатися в зону бойових дій.

«Вину свою визнаю в тому, що зберігав вибуховий припас удома… Про решту нічого сказати не можу, тому що перебував у стані алкогольного сп’яніння», – сказав військовий Тарас Хомилюк.

Він не зміг пригадати, що пішло не так під час застілля в магазині. Також не пригадує, що дорогою погрожував гранатою ще одному односельцю.

«Він узяв мене за шию і підніс гранату до горла. Сказав: «Не рипайся, бо зараз злетиш у повітря. Нащо ти мене бив у барі?» Я кажу: Тарасе, ти що, дебіл? Я не був у барі. Я цілий день у брата. «Я воював, я захищав. А ви мене б’єте. Зараз злетиш». Я кажу: якщо злечу, то мені 60 років, а ти тільки починаєш жити, дитину зробив, хто її буде глядіти?» – розповів односельчанин Сергій Кльоц.

Тарас Хомилюк лікувався в обласній психіатричний лікарні.

У медичному закладі пояснили: повернення військових, які перебували на лікуванні у психіатричній клініці, на службу – звична практика.

«Після завершення лікування таких пацієнтів виписують до військової частини (більшість). Частина проходить військово-лікарську комісію, яка створена в нас у лікарні, і за результатами огляду визначають подальшу долю пацієнта. Його визнають або придатним, або обмежено придатним, або непридатним», – прокоментувала медична директорка з психіатрії Людмила Юрко.

За її словами, зараз до психіатричних лікарень звертаються дуже багато військових.

Тарас Хомилюк, якого судять, здається, не розуміє, чим для нього може обернутися витівка з гранатою. Йому інкримінують незаконне зберігання та носіння бойових припасів без передбаченого дозволу, а також закінчений замах на умисне вбивство двох людей та погрозу вбивством.

Читайте також:

Можливо зацікавить

ухилення від мобілізації

Підробив довідку ВЛК: як покарали ухилянта на Волині

Вербна неділя поховання
відео

Скорботна Вербна неділя: на Волині попрощались з Героєм Романом Кондратюком

Росія Україна
відео

«Я не вибирала, де мені народитися»: росіянка, яка 17 років живе на Волині, хоче отримати громадянство України

на щиті

Не встиг відзначити 50-річний ювілей: до Луцька «на щиті» повернеться Герой Юрій Сілюк

Бундесліга

16-річний футболіст з Луцька став чемпіоном Німеччини

війна смерть

Дві трагічні звістки в громаді за два дні: обірвалось життя Героя з Волині Андрія Семенюка

Затори
відео

На трасі Луцьк-Ковель утворився довжелезний затор

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук. Оновлено

Відстрочка від мобілізації

Правила нового законопроєкту: хто може отримати відстрочку від мобілізації у травні 2024