Після роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справу

Після роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справу

Перетворити хобі на власну справу Ольга Оніщук з Волині наважилася у непростий час – під час повномасштабної війни. Вона, у минулому працівниця прокуратури і суду, скористалася державною грантовою програмою й відкрила свій бізнес зі створення оригінальних кондитерських виробів.

Про це пише Володимирська газета Слово правди

Як працівниця суду пізнавала тонкощі кондитерської майстерності

Ольга ніколи й подумати не могла, що стане кондитеркою. Після закінчення спершу школи № 5, а згодом гімназії ім. О. Цинкаловського юнка за прикладом старшої на рік сестри Наталії вступила на факультет фінансів і банківської справи Національного університету державної податкової служби, що в Ірпені. Навчальний процес її так захопив, що Ольга не лише підпрацьовувала на кафедрі, обіймаючи посаду асистентки викладача, а й сама замислилася про викладацьку кар’єру, готувалася писати дисертацію, але доля готувала для неї інший шлях.

Дівчина повернулася у рідне місто, вийшла заміж. Стала здобувати другу вищу освіту, уже юридичну, у Лесиному виші і паралельно влаштувалася на роботу у прокуратуру. Та коли її контракт закінчився, пішла у декретну відпустку. Як і багато молодих мам у такий особливий період життя, стала шукати справу до душі.

– У той період модним десертом стали макаронси, які можна було скуштувати у луцьких чи львівських кондитерських. Спробувавши оригінальний смаколик, я загорілася бажанням приготувати цей десерт. Та як це правильно зробити, не знала, тож шукала інформацію в інтернеті. А якось мені випадково у фейсбуці трапилася реклама про проведення у Львові майстеркласу від іменитого кондитера із виготовлення цих ласощів, тому, не роздумуючи, записалася.

Разом із учасницями з Одеси, Івано-Франківська, Києва, Луцька опановувала премудрості створення новомодного трендового десерту. За ці два дні я не лише навчилася створювати хрумкі мигдалеві подушечки з ніжним ганашем всередині, а й пізнала, яке воно – професійне сучасне кондитерське мистецтво, – ділиться Ольга.

 Макаронси з різними смаками.

Любов до кулінарії у дівчини проявлялася з дитинства. Її бабуся, світлої пам’яті Наталія Поліщук, яка була багаторічною очільницею хлібозаводу, удома частенько для рідні випікала щось смачне. Мама теж виготовляла усілякі десерти, тож і Оля уже з сьомого класу експериментувала з випічкою, а згодом її коронним смаколиком стало тирамісу. Аж поки не спробувала макаронси…

Навчаючись та експериментуючи зі смаками, майстриня пригощала своїми диво-виробами усіх рідних. Згодом у прагненні розвиватися, відвідала майстерклас із приготування чизкейків, а опісля – п’ятиденний тренінг, де вчилася створювати різні сучасні десерти. Увесь цей час кондитерська справа для жінки була неймовірним захопленням, а працювала вона, вийшовши з декретної відпустки, у Володимир-Волинському міському суді – спочатку секретарем судових засідань, а згодом – помічницею судді. Через три з половиною роки, після закінчення чергового контракту, звільнилася, не уявляючи, куди рухатися далі. У той період розпочалося повномасштабне вторгнення.

Після роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справу

Грант на втілення мрії

– Оскільки діяльність сім’ї пов’язана з хлібопекарською справою, то ідея відкрити кондитерський напрямок стала доречною. Однак я не відразу на це наважилася. Вагалася, чи варто розпочинати діяльність у такий складний час. Але мене дуже підтримали рідні. Пригадалася бабусина наука. Вона вселяла у нас віру, що ми все можемо й не потрібно боятися викликів. У той період держава стала надавати підтримку охочим розпочати свій бізнес, тож вивчивши усі умови отримання гранту на започаткування підприємницької діяльності, я наважилася на цей крок. Написала бізнес-план, захистила його й отримала 250 тисяч гривень на придбання техніки з умовою працевлаштування двох працівників. Так створилася кондитерська «Coffee&bakery», – розповідає Ольга.

 Майстрині-кондитерки Ольга і Тетяна.

Жінка каже, що ще на етапі планування майбутньої діяльності їй пощастило поповнити свою команду професійними, талановитими майстринями кондитерської справи, які люблять те, чим займаються.

Підприємиця за грантові кошти придбала усю необхідну сучасну техніку, орендувала просторе приміщення, працює офіційно й сплачує податки, розвиваючи малий бізнес.

- Дуже тішило, що наші смаколики полюбили покупці, тож, щоб розвиватися, ми стали готувати усі трендові десерти, часто їздили на навчання, експериментували зі смаками, зараз маємо кілька власних авторських ласощів, а асортимент нашої продукції загалом налічує близько 50 найменувань, – ділиться Ольга. А надихають її на солодку творчість мандрівки. Жінка любить бувати у Львові, де охоче знайомиться з випічкою у затишних кафе. Привозить щоразу щось нове із закордонних поїздок, де черпає ідеї на створення сучасних кондитерських шедеврів.

Після роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справуПісля роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справуПісля роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справу

– Я люблю коли тістечка мають гарний та апетитний вигляд, тож наша справа, без сумніву, – творча. А щоб смак не підвів, використовуємо якісні інгредієнти. Маємо багато замовлень, відкриті до співпраці і в майбутньому плануємо масштабувати бізнес. Втілити ці ідеї плануємо після перемоги, – каже підприємиця. – Надихає, що за нашими тістечками приїздять люди з сусідніх міст, є клієнти й за кордоном.

Нині їй доводиться долати чимало викликів, пов’язаних з війною. Це і організація роботи під час відключення електроенергії, й розв’язання проблем через затримки з постачанням певної продукції. Бувають виробничі халепи, як от «поломка» одночасно холодильника і головного міксера. Та енергійна й натхненна підприємиця з усім справляється. Й тим, хто вагається, чи розпочинати омріяну справу у такий нелегкий час, радить вірити у власні сили й іти до мети.

Після роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справуПісля роботи у суді зайнялася кондитерською справою: волинянка хобі перетворила на власну справу

-Я вважаю, що шлях до успіху – непростий! Але треба горіти своєю справою. Вірити в себе, в свою ідею, в те, що робиш, хотіти навчатися і розвиватися, не боятися помилок і тоді все обов’язково вдасться. Адже успіх приходить до тих, хто рухається уперед, – каже Ольга.

25 осіб скористалися грантовою підтримкою держави для бізнесу

Як розповіла начальниця відділу рекрутингу та взаємодії з роботодавцями Володимирської філії обласного центру зайнятості Людмила Пась, 25 осіб за період повномасштабної війни скористалися мікрогрантом «Власна справа» й отримали підтримку держави на відкриття чи розвиток бізнесу – десятеро у 2022 році, шестеро – торік й уже дев’ятеро цьогоріч. Наразі у нашому регіоні ще не було людей зі статусом вимушено переміщених осіб, які б вирішили скористатися такою можливістю й отримати мінігрант на започаткування нового виду діяльності.

Ця урядова програма створена одночасно для підтримки розвитку бізнесу і боротьби з безробіттям. Отримати мікрогрант можуть діючі ФОП або юридичні особи і кожен, хто лише планує започаткувати власну справу. Програма передбачає, що повернення коштів гранту відбувається у вигляді податків та зборів. До 150 тисяч гривень отримує роботодавець, який створить одне робоче місце, до  250-ти – той, хто візьме на роботу двох працівників.

Гроші можна витратити на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, а ще – на орендну плату, але не більше 25 відсотків від суми гранту. Щоб отримати кошти, потрібно детально продумати бізнес-план, подати заявку через портал «Дія», під час онлайн-співбесіди з регіональним центром зайнятості захистити свій бізнес-план, а далі –  відкрити рахунок й отримати кошти. За консультацією та детальним роз’ясненням щодо цієї грантової програми можна звернутись у місцеву філію центру зайнятості.

Валентина ТИНЕНСЬКА  

Читайте також: 

Можливо зацікавить