Побратими Героя з Волині подали в суд на його рідних: суть конфлікту

Побратими Героя з Волині подали в суд на його рідних: суть конфлікту

Між матір'ю і коханою Героя з Ковеля Максима Бурди та його побратимами з Вовчої зграї стався конфлікт. Побратими Небесного Фотографа вимагають зупинити продаж футболок, листівок та інших речей із їхніми обличчями на виставках робіт Максима. За словами мами і дівчини Героя, побратими не підтримували їх після загибелі Максима, а зараз виливають на них бруд у соцмережах, через що значного погіршився стан здоров'я його мами. Також рідні Максима Бурди зазначають, що забрали з продажу речі із обличчями військових.

Відео розповіді мами опублікували у ютубі.

Окрім цього, між побратимами та матір'ю і дівчиною Максима є конфлікт щодо деталей його загибелі. У рідному місці хлопця Ковель ширилися чутки, що Максим загинув через те, що побратими не розбудили його. Натомість побратими Героя усе це заперечують.

Нагадаємо, Максим Бурда загинув поблизу Бахмута у січні 2023 року. У цивільному житті Максим Бурда був фотографом. Перебуваючи на фронті у лавах ЗСУ, також фотографував та мріяв організувати фотовиставку своїх робіт. Тож мама та кохана дівчина Героя реалізували цей задум у рідному місті Ковелі, у березні 2023 року.

Очима матері Максима Бурди Ірини та коханої дівчини Марії

За словами мами «Небесного Фотографа» Ірини Максимук, 24 грудня вона зустрілася із побратимами Максима. 

«При зустрічі вони мені почали розказувати, яка Маша погана, що вона мене використовує, ніби я дура. Ніби я не розуміюся, не вмію рахувати І вони мені говорять про Машу всяку гидоту… За день до смерті Макса, він сказав перше «Як тільки приїду, мама, чи ти зможеш приїхати, бо я хочу розписатися з Машою». І вони мені будуть розказувати що Макс її не любив?! Вони навіть не знають, скільки вони зустрічалися, коли вони зустрічалися і як це все відбувалося. І скільки вона була в мене вдома і скільки вони приїжджала і він їздив до неї», - розповідає жінка.

За словами мами Героя, на зустрічі побратими цікавилися коштами, які рідні збирають з продажу футболок, листівок, магнітів на інших речей на виставках.

«Почали розказувати, що ми збираємо по 100 тисяч. Цікаво, хто порахував гроші? Вони, їх батьки? Чого вони не приїхали, не порахували разом кошти не подивилися всі розходи і доходи?! Вони говорять на Машу «організатор виставки». Наголошую, Маша мені тільки допомагає і все, що робиться, тільки йде з моєї згоди, без моєї згоди не йде нічого від слова зовсім. Якщо я сказала «ні», значить ні. І спихати на дитину, яка витягнула мене з того світу, вони не витягували, вони мене не підтримували!», - обурюється волинянка.

«Договорилися ми, що я роблю останні три виставки за кордоном, закриваю всі виставки, які мають відбутися за кордоном під час тоїзустрічі у грудні 24-го. Як неприємно це говорити, вся мова зводилася до грошей - ми продаєм, ми заробляємо, якби ви собі брали гроші ми б нічого б не мали проти, але ж ви продаєте, ви скидаєте на «Янголи Азову», - розповіла Ірина Максимук.

«Потім вони почали мені розказувати, по скільки ми збираємо в місті кошти, потім по скільки ми продаємо листівки, і худі, і картини. Не їздячи поМістах, вони роблять висновки. Вони могли запитати, я би їм показала по скільки я купляю. Була їх умова - зняти мерч з їхніми обличчями. Я зняла з їх обличчями мерч, листівки всі лежать, вони сховані, я їх не продавала, не давала, не дарувала. Скільки раз я старалася доказати, що на худі, на наліпках, на магнітах немає їх облич, їх це не цікавило… На зустрічі була ще одна претензія, що на виставках ні Маша, ні я не говоримо про «Вовчу зграю». Хоча це неправда, бо є відео, де Маша розповідає про Вовчу зграю, те, що вона знає, що Максим служив в підрозділі Вовчої зграї, є шеврони на столі, але їм мало, вони хочуть, щоб я мала дуже багато шевронів і дуже багато про Вовчу зграю. Тільки цікаво, де мені його брати, коли вони не спілкуються і нічого не надають?»

Також за словами жінки, вона розмовляла з одним із побратимів Максима. 

«Я сказала, що буду закривати виставки, за кордоном проведуться тільки три виставки, більше виставок не буде. Він почав психувати, він на повишених тонах кричав «То закривайте, якби ви кошти перекидали на Вовчу зграю, то би ми були б зацікавлені в тому, щоб продати якомога більше цих листівок», - каже жінка.

За словами рідних Максима, побратими не допомагають їм в організації виставок.

«В кожному місті, коли ми шукаємо ЗМІ, щоби проінформувати про виставку, дати анонс, інтерв'ю, нас постійно запитують -  як долучилися хлопці до організації виставки, як вони вам допомагають, як вони вас підтримують. Натомість в мене немає на це запитання відповіді. Говорила, не воюють, їм не до Цього, напевно. Треба було говорити як вони нам «допомагають», - стверджують вони.

Ірина Максимук також розповідала, що побратими Максима подали на неї та на Марію в суд. Вони та їх батьки публічно звинувачують маму та Марію у шахрайстві та в тому, що вони наживаються на імені Максима.

Версія побратимів із Вовчої зграї

«Почнемо з моменту смерті Макса. З цього усе почалося. Це тяжка втрата, яка вибила з життя нас усіх на деякий період. Ніхто з хлопців не мав права повідомити про смерть першим, ніж бригада ні на моральному, ні на юридичному рівні. Але Вірний взяв на себе цю відповідальність і повідомив одразу(14:01 - 26.01.2023 + скрін в каруселі), з уточненням як саме це сталося. Звинувачення в тому, що ніхто з побратимів не відповідав на дзвінки та ігнорував рідних Максима: Так от, кожен на завданні. А більше того - ніхто нікому з нас не дзвонив, тому про це мови не може навіть бути. Мав розмову лише Вірний з Марією, і пропозиція про допомогу також була. І це є в каруселі. Згодом почалися плітки. Дуже багато пліток. Версія, що Максим спав і ми його не розбудили, а просто втікли і лишили. Без підтвердження цієї інформації безпосередньо у нас чи бригади, це почало розноситись по місту, принижуючи наш підрозділ у очах в людей неправдою. Хто може скласти пазли у себе в голові, зрозуміє, що військовий на завданні, який сидить у бліндажі та працює, під час танкового обстрілу спати не може. Наступне - Макс міг не служити і його документи були підроблені, і це все завдяки одній людині. Давайте не забувати, що добровільна служба може бути за різних умов без підробки додаткових документів та навіть їх наявності. Дуже багато пліток та звинувачень, на які ми не реагували рік. Ми були впевнені, що все сказано в стресі від втрати і це не є справжньою думкою цих людей. Але, на жаль, ні, і на сьогодні ця мова продовжується», - йдеться у дописі військових.

Бійці з Вовчої зграї пояснили, чому не долучаються до організації виставок.

«Претензії до нас та «постійні питання від журналістів» до дівчини Максима : «Як побратими допомагають в організації виставки? Бойовий підрозділ, який працює на найгарячіших напрямках практично без відпочинку, повинен допомагати в організації фотовиставки і сором перед журналістами, що вони цього не роблять. Чи це не схоже на абсурд? Звинувачення нас в стані здоров’я рідних Максима не має місця бути від слова взагалі. Ніхто не знає як почував себе кожен з нас та батьки, тому недоречно показувати свою позицію давлячи на жалість. Кожен з нас переживає неймовірні втрати і стрес, і це говориться про українців в загальному.Тому апелювати цим та мірятись горем недоречно», - стверджують побратими Максима.

За їхніми словами, мама та дівчина Максима ігнорують прохання не продавати речі із зображеннями їхніх облич на виставках.

«Були неодноразові розмови, в яких наше прохання було одне - зупинити продаж наших облич. Ми є діючими військовослужбовцями і продаж наших облич на футболках та магнітах є недопустимим, особливо в військовий стан. Дозвіл був лише на публікацію фото на виставках та лише від однієї людини шляхом запитання в месенджері. Це не має бути підставою для того, що відбувається, ні з якої точки зору. Те що на футболках, худі і тд не було зображень військових - це повна брехня. Листівки також продавались на останній виставці і доказ тому є в каруселі (худі там теж було). Розмова була неодноразова, були прохання і позитивна відповідь. На що отримували знову ж фото виставок з продажем нас самих. Реакція могла бути тільки одна, тому що люди відвернулись від наших прохань - це заява від батьків з нашим дорученням(ми не маємо фізичної змоги робити це самостійно). Ми сподівались що хоч так нас почують, і домовленість все ж таки буде. Але ні, знову виставка про яку не публікують ніде рідні Максима майже до закриття. І знову продаж наших облич (фото в каруселі куплених листівок та продаж худі з лицем одного з побратимів). Кожному з нас абсолютно все одно, куди їздять, чим харчуються та дихають люди. Гроші нас не цікавлять. Це справа кожного і ніякої реакції на це ми не висловлюємо. Але. Ні ганьбити підрозділ, ні відокремлювати когось ми не дозволимо. Ми одне ціле, Максим був і є частинкою нас. Ми гідно стояли пліч-о-пліч весь час», - додають військові.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Росія Україна
відео

«Я не вибирала, де мені народитися»: росіянка, яка 17 років живе на Волині, хоче отримати громадянство України

Затори
відео

На трасі Луцьк-Ковель утворився довжелезний затор

Спорт та кохання: веслувальник з Волині виборов «бронзу» на чемпіонаті Європи та освідчився коханій. ВІДЕО
відео

Спорт та кохання: веслувальник з Волині виборов «бронзу» на чемпіонаті Європи та освідчився коханій. ВІДЕО

У місті на Волині просто неба відкрили виставку мегаписанок
фото

У місті на Волині просто неба відкрили виставку мегаписанок

ДТП на Волині: 73-річний водій збив пенсіонерку на велосипеді, постраждала у лікарні

ДТП на Волині: 73-річний водій збив пенсіонерку на велосипеді, постраждала у лікарні

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

Переконує, що вдарив у відповідь: на Волині за бійку судять відомого кікбоксера

Переконує, що вдарив у відповідь: на Волині за бійку судять відомого кікбоксера

Двоє не повернулись зі свого останнього бою: усе місто на Волині пройшло віддати останню шану полеглим Героям

Двоє не повернулись зі свого останнього бою: усе місто на Волині пройшло віддати останню шану полеглим Героям

Війна в Україні
відео

Дві втрати в одній громаді: на Волині «на щиті» зустріли Героїв Олексія Хоміча та Олексія Стахорського