Понад дві сотні українців заблоковані в Секторі Гази, – Лубінець

Понад дві сотні українців заблоковані в Секторі Гази, – Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прибув до столиці Єгипету Каїру для участі в налаштуванні механізму евакуації українських громадян зі Смуги Гази.

Про це він заявив 14 жовтня.

«Внаслідок нападу терористів «Хамас» на Ізраїль, у Секторі Газа залишаються заблокованими цивільні громадяни України. Ситуація там критична. Люди без світла, комунікацій, у небезпеці. Тому наразі термінової евакуації потребують 243 українці, а саме жінки та діти», – заявив він.

Омбудсмен додав, що пункт перетину Рафах на кордоні між Єгиптом і Смугою Гази лишається заблокованим. Відтак за рішенням президента Зеленського він прибув до Каїру для зустрічей із «відповідними органами задля вирішення цього гуманітарного питання».

«Наразі я співпрацюю з Національною комісією з прав людини Єгипту, аби якнайшвидше допомогти громадянам України. Зокрема, провів зустріч із Президенткою комісії Муширою Хаттаб. Основне питання – механізм повернення додому українців. Також в активному режимі працюють українські дипломати та інші компетентні органи держвлади України», – додав Лубінець.

За даними Міністерства закордонних справ, відомо про 11 громадян України, загиблих внаслідок нападу екстремістського угруповання «Хамас» на Ізраїль.

Читайте також:

Можливо зацікавить