Порожні фури випускатимуть з України через волинський пункт пропуску за окремою «єЧергою»

Порожні фури випускатимуть з України через волинський пункт пропуску за окремою «єЧергою»

Польські протестувальники домовилися про додаткову можливість в'їзду порожніх вантажівок з України до Польщі через окрему «єЧергу» на волинському пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ».

Про це повідомив лідер протестувальників-перевізників Рафал Меклер, передає Інтерфакс Україна.

За його словами, такі рішення демонструють прогрес, але все ще далекі від вирішення «проблеми».

«Незважаючи на те, що також відкрито додатковий пункт пропуску в Долгобичуві (без «єЧерги»), виїзд з України все ще триває шість днів», - написав Меклер, проілюструвавши пост скриншотом з «єЧерги».

Згідно з даними в системі, старт руху цієї черги порожніх вантажівок заплановано на полудень 20 грудня. У черзі зареєстровано 178 машин, на пропуск кожної відводиться 40 хвилин.

Водночас у звичайній «єЧерзі» на цьому ПП, блокаду якого з польського боку відновили напередодні, час очікування наразі становить 15-16 днів із позначкою «черга затримується».

Польські перевізники розпочали блокаду ПП «Ягодин-Дорогуськ», «Краківець-Корчова» та «Рава-Руська - Гребенне» 6 листопада, а 22 листопада до протесту долучилася організація Oszukana Wieś («Ошукане село»), яка заблокувала ПП «Шегині-Медика». Поза блокадою залишилися тільки пункти для пропуску порожнього транспорту і пункти для малотоннажних автомобілів.

Голова гміни Дорогуська розпустив акцію протесту польських перевізників 11 грудня о 14:00 за Києвом, а пізніше відмовився задовольнити нову заяву про протест. Однак 15 грудня місцевий польський суд скасував це рішення, що дозволило протестувальникам відновити блокаду 18 грудня.

Організатори блокади, які вимагають скасування запровадженого з війною «транспортного безвізу» для України, повідомляли, що, згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року. Однак на окремих пунктах уже є дозволи щодо її продовження до лютого, а нова блокада ПП «Дорогуськ-Ягодин», за даними польських ЗМІ, анонсована до березня включно. Українська сторона сподівалася на розблокування кордону після приходу в Польщі до влади на початку минулого тижня нового уряду під проводом Дональда Туска, однак, окрім Дорогуська, цього більше ніде не сталося.

За даними Держмитслужби, сумарний експорт автотранспортом з України в листопаді впав на 26,7% - до 783 тис. тонн, тоді як імпорт - на 23,5%, до 967,1 тис. тонн. Зокрема, експорт через Польщу скоротився на 39,3% - до 282,3 тис. тонн, тоді як імпорт - на 44,6%, до 511,6 тис. тонн. Найбільше падіння з чотирьох заблокованих ПП було зафіксовано саме на ПП «Ягодин-Дорогуськ»: експорт - майже вп'ятеро, до 32,4 тис. тонн, імпорт - у 3,1 раза, до 113,7 тис. тонн.

Читайте також:

Можливо зацікавить

«Посварився з дружиною - замовив їй пам'ятник»: на Волині батько і син каменярі виготовляють надгробки для померлих. Відео
відео

«Посварився з дружиною - замовив їй пам'ятник»: на Волині батько і син каменярі виготовляють надгробки для померлих. Відео

Ніколас Карма Скільки коштує ваш лук
відео

Волинянин з чоловіком потрапив у програму до відомого тікток блогера: відео «підірвало» соцмережу

Тетяна Яцечко-Блаженко

11 травня: хто з волинян святкує День народження

Мастершеф

«Думав, що все пропало»: волинянин розповів, як потрапив на «Мастершеф»

втрати України
відео

7-річний Дмитро та семимісячний Матвій втратили Батька: на Волині прощались із Героєм Сергієм Віннічуком

Бахмут

У молодому віці пройшов пекло війни: на Волині прощатимуться із Героєм Владиславом Богомазом

Граната

«Не можуть змиритися з переходом до ПЦУ»: у селі на Камінь-Каширщині на паркан приватного будинку почепили гранату

війна втрати

Заповів, щоб на його могилі завжди були білі ромашки: Герою з Волині навіки 21

День ангела, Волинь

10 травня: хто з волинян святкує День ангела