Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики

Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики

Переселенців, які мешкають на Волині вирішили показати красу краю, розповісти його історію – відому і втрачену, аби познайомити їх ближче з місцем, яке дало їм прихисток. 

Серію екскурсій волинськими містами, містечками і селами, які мають багату історію для внутрішньо переміщених осіб організував Благодійний фонд «Рокада», який є виконавчим партнером Управління верховного комісара ООН з питань біженців. У четвер, 6 липня відбулась уже четверта екскурсія. 

Як розповіла соціальна працівниця фонду по роботі з громадами Олена Кузьмич, такі екскурсії вирішили організовувати щотижня протягом літа. Уже такі зустрічі були в Луцьку, Рожищі, Горохові.

Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики
Олена Кузьмич

«Ми помітили, що багато внутрішньо переміщених осіб живуть в історичних місцях. А запит на екскурсії від них був давно. Щоправда, багато хто хотів побачити Львів, але ми працюємо в межах нашої області. І так виник цей проект. Ми залучили до цього проєкту історика Андрія Павляшика, який часто проводить екскурсії й має нестандартний підхід. На цих екскурсіях не просто розповідають: «Подивіться на ось це», а й про те, що люди в ті час їли, пили, в що одягалися, які тоді були гроші. Це так би мовити занурює в історію. Більш того, на цих екскурсіях ми розповідаємо, що в нас дуже багата історія, не менш цікава і захоплива, як у інших країнах Європи», - зазначає вона.

Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики

На ці екскурсії запрошують мешканців гуртожитків, які живуть в громадах, а ще кличуть місцевих жителів. Це, так би мовити – елемент інтеграції в життя громади.

Цього разу переселенців познайомили з історією Олики, палацом Радзивіллів та Колегіальним костелом Святої Трійці. Як розповідають працівники краєзнавчого музею, цьогоріч палац Радзивіллів стали частіше відвідувати туристи: приїздять навіть з сусідніх областей. До слова, тут є й укриття на випадок тривог – палац будувався палацом-фортецею, тож був надійно укріплений і має дуже надійні підвали. Тож екскурсії для них вже не в новинку.

Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики

Наталія Расторгуєва приїхала з Покровська Донецької області. Їй 58 років і останні рік і три місяці вона живе на Волині з ріднею, бо вдома – дуже неспокійно. Каже: до цих подій ніколи не була на заході України, тож надзвичайно цікаво познайомитися з цими місцями. 

«Коли ми стали спілкуватися з фондом «Рокада», ми писали їм свої бажання, серед них і просили  якісь екскурсії. Це нам дуже цікаво, бо багато з нас ніколи не був раніше на заході України. Ми, наприклад, найдалі їздили хіба на ринок у Хмельницький. Хочеться й знати краще історію України. Цьому в школі нас не вчили, це ми з інших джерел хіба дізнавалися, а зараз  більше», - каже вона.

Екскурсовод, автор проєкту «Екскурсії з істориком» Андрій Павляшик розповідає: іноді такі поїздки стають для багатьох відкриттям.

Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики
Андрій Павляшик

«Коли людям розповідають, що ви живете не просто в маленькому містечку або селі, а в тому місті, де є, або колись був в  князівський палац, чи якісь підземелля, я сподіваюсь,  люди інакше починають дивитися на те, що їх оточує на що, можливо, не звертали увагу. Часом люди уточнюють якісь історичні факти. А про те, що їх насправді вразило, перепитують. Наприклад: «А правда, що ці люди були пов’язані з французькими королями?», - каже він.

Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики

Андрій додає: багато хто запитує, коли будуть інші екскурсії, адже часто, коли під час заходу заодно розповідаєш, що в сусідньому містечку було ще щось цікаве, то виникає бажання дістатись і туди.

«Мені одного разу сказали, що дякуючи цим екскурсіям, вони забувають хоч на трохи, що є війна. Я намагаюся їх «ввести» в ту епоху, яка була до нас, про яку розповідаю. І це допомагає трошки розслабитись, трошки по-іншому подивитись на своє життя. І мені хочеться вірити, що йдеться не тільки про внутрішньо переміщених осіб, а й про місцевих, бо ми заново відкриваємо те, що навколо нас, і те, що було в минулому, відкриваємо заново історію України і Волині. Це, по-перше, допомагає найти якийсь внутрішній спокій, по-друге, дізнатися щось нове і, по-третє, це елемент патріотичного виховання. Тому що дитина або дорослий, дізнається, що тут творилась така історія, тут жили великі люди, які впливали на світову політику, на світову історію, вони зовсім по-іншому вже дивляться на своє минуле, по іншому проєктують своє майбутнє і вже до них менше можна використати елементи маніпуляції», - резюмує він.

Повертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу ОликиПовертаючи історичну пам’ять, на Волині переселенцям показали красу Олики

Читайте також: 

  • Переселенці - не тягар для Волині, а ресурс: на форумі обговорили шляхи інтеграції ВПО
  • «Я сподіваюся, що ми повернемося додому»: у Луцьку розповіли історії переселенців
  • «Навчити активно жити у нових умовах»: як на Волині допомагають переселенцям

 

Можливо зацікавить

одруження

Війна коханню не завада: на Волині одружився захисник

петиція Герой України

Маля ніколи не побачить свого татуся: 25-річному захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

поховання військового
фото

Героїчно загинув біля Бахмута: на Волині попрощались із захисником Ярославом Каламуняком

Володимир Зеленський призначив на Волинь чотирьох нових суддів

Володимир Зеленський призначив на Волинь чотирьох нових суддів

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл

9 травня: хто з волинян святкує День народження

Буча втрати

За тиждень до загибелі відсвяткував 39-річчя: захисник з Волині отримав смертельні поранення під Бучею

поховання військового
фото

З перших днів вторгнення став на захист України: на Волині прощались із Героєм Дмитром Громовим

війна багатодітний батько

Три дні не дожив до свого 43-річчя: батько п'ятьох дітей з Волині загинув унаслідок обстрілу з російського танка

збір ЗСУ

Воюють на одному з найважчих напрямків фронту: оголосили про збір коштів для волинської бригади