Викликають поштою, СМС і через родичів: адвокат пояснив, чому явка за такими повістками необов'язкова

Викликають поштою, СМС і через родичів: адвокат пояснив, чому явка за такими повістками необов'язкова

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні продовжили до 18 серпня 2023 року, повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років. Законодавством України не до кінця врегульовано процес вручення повісток, тому вручають їх уповноважені особи в будь-яких публічних місцях, на блокпостах та адресно.

Законодавством передбачено чотири види повісток та встановлено, хто може проводити оповіщення шляхом вручення повісток і як саме вони видаються, - пише NV.

Голова пресслужби Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко розповіла про види повісток та чому поліція та військові перевіряють документи на вулицях.

«Для того, щоб вручити повістку, насамперед необхідно встановити особу, якій вона вручається. У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи і в разі запиту надавати їх для перевірки уповноваженій особі», ― каже вона.

Такими уповноваженими особами є представники Національної поліції України, і законодавством передбачені підстави для перевірки документів та порядок дій поліціянтів та цивільних.

Крім того, пресофіцерка наголосила, що повістка має бути вручена особисто. Це підтверджується рішенням Верховного Суду у справі № 759/5435/16-к від 28 січня 2020 року.

Якщо особа відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків та вручається військовозобов'язаному під підпис.

Цю практику прокоментував також юрист Костянтин Грітчин з огляду на юридичну практику. Він наголосив, що акт створюється та підписується у присутності свідків, які також розписуються у ньому.

«За відсутності даних про вручення особі повістки, а у разі відмови останньої у її отриманні ― про фіксування цієї відмови у передбаченому законом порядку — відсутні дані про доведеність винності особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статті 336 Кримінального кодексу», ― підкреслює він.

Вручення повістки не означає, що особа одразу ж відправиться на навчання чи на фронт. Це насамперед робиться для уточнення облікових даних та визначення фізичного стану мобілізаційного резерва.

Які є види повісток в Україні

Марія Левко повідомила, що законом передбачено чотири види повісток. Це такі:

  • Повістка для уточнення даних. Ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім'ї, стан здоров’я військовозобов'язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка за підписом начальника ТЦК зобов’язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.
  • Повістка для призову на строкову військову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову військову службу.
  • Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Хто вручає повістки в Україні

Як пояснила Марія Звягінцева, юристка Юридичної сотні, кількість тих, хто вручає повістки, не визначена жодним нормативно-правовим актом. Проте, визначено, хто уповноважений вручати повістки та як їх уповноважують.

«Повістка має бути підписана керівником ТЦК, або органу СБУ, СЗР, виконкому селищної чи іншої ради. Якщо повістку вручили студенту або викладачу, йдеться про уточнення облікових даних або проходження медичного огляду. Проте такі особи мають право на відстрочку від мобілізації і можуть бути призвані на військову службу лише за їхньої згоди», ― підкреслила вона.

Повістки в Україні мають право вручати:

  • уповноважені представники ТЦК;
  • виконавчі органи сільських, селищних, міських рад — у разі отримання розпорядження ТЦК;
  • керівники (голови) державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій — також
  • за наявності відповідного розпорядження;
  • керівники закладів освіти.

Омбудсмен України Дмитро Лубінець підкреслив, що громадяни мають право перевіряти документи уповноважених осіб перед вручення повісток. Це має бути розпорядження начальника ТЦК та документи, які доводять роботу в ТЦК або органах місцевого самоврядування.

Заповнення повістки та що має бути в ній вказано

Повістка має бути правильно заповнена і підписана начальником ТЦК ДО вручення людині.

У будь-якій повістці мають бути вказані такі дані:

  • прізвище, ім'я та по батькові;
  • рік народження;адреса проживання військовозобов'язаного;
  • вид повістки;
  • дата, час та адреса, куди необхідно з’явитися;
  • уточнення щодо необхідних документів;
  • назва органу;
  • печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові начальника ТЦК.

На юридичному полі точаться суперечки щодо заповнення повістки «на коліні» після перевірки документів. За словами різних юристів, юридична практика свідчить про різні підходи судів та їх рішень щодо правомірності такого вручення повісток, тому кожен випадок в суді є унікальним.

Кому вручають повістки на пляжах

Як розповіла керівниця пресцентру Сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк, законом не уточнено, де уповноважені особи мають видавати повістки, тому вони будуть вручати їх в усіх публічних місцях, в тому числі на пляжах, які відкриваються в Україні з потеплінням.

«Вручення повісток допускається в будь-яких місцях. Тобто громадські місця всі відкриті для загального відвідування, можуть бути такими, де може проводитись оповіщення громадян. Абсолютно не виключено, що і там також», — пояснила вона.

Також вона додала, що повістка не є способом покарання. Оповіщення проводять в тих місцях, де є військовозобов'язані громадяни. А під час воєнного стану військовозобов'язаними вважаються всі чоловіки від 18 до 60 років.

 Повістки по СМС, поштовою скринькою і через родичів

Журналісти повідомляють, що повістку можуть вручати не особисто в руки, а надіслати СМС повідомленням. Юрист Роман Сімутін повідомив, що вже мав досвід роботи із такими справами.

«Долучив договір, суд призначив дату, але відповідачі в особі ТЦК попросили суд перенести засідання — буває, це нормальна практика. Однак наступного дня на телефон, вказаний у графі мого клієнта у договорі, приходить СМС: «У зв’язку з тим, що Ви своїм підписом підтвердили володіння цим номером, повідомляю про необхідність прибуття такого числа, в такій ТЦК, для уточнення облікових даних і проходження ВЛК», ― повідомляє адвокат.

Юрист стверджує, що робити нічого не треба. Адвокат ще раз нагадав, що повістка може вручатися особисто під підпис або рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

«Це закріплено в тій суперечливій ухвалі Кабміну від 30.12.2022 року № 1487. Але навіть там не наважилися прописати за СМС-ки, телефонні дзвінки, Viber, Telegram як належну форму повідомлення про виклик», ― підкреслив він.

Інший варіант неналежного вручення повістки ― вкидання в поштову скриньку або видача повісток родичам. Така повістка не зобов’язує до дій, оскільки людина не розписалася про її отримання, і не отримала повістку особисто.

У разі отримання повістки через рекомендований лист із описом вмісту підпис свідчить про отримання повістки — таке вручення фактично є правомірним.

Читайте також:

Можливо зацікавить