Повістки поштою: які наслідки чекають на тих, хто відмовився отримати документ

Повістки поштою: які наслідки чекають на тих, хто відмовився отримати документ

В Україні продовжується повномасштабна війна, розв'язана Російською Федерацією у лютому 2022 року. Через це мобілізація і призов на військову службу залишаються актуальними питаннями для всіх регіонів країни. Призовні комісаріати продовжують активно працювати над формуванням нових підрозділів для зміцнення обороноздатності держави.

Одним із основних методів мобілізації є вручення повісток. У Волинській області, як і в інших регіонах України, повістки розсилають поштою, що полегшує процес сповіщення військовозобов'язаних громадян. Згідно з чинним законодавством, отримання повістки є обов'язковою процедурою для всіх громадян, які підлягають мобілізації.

Ті, хто ухиляється від отримання повістки, можуть стикнутися з адміністративними чи навіть кримінальними наслідками. Зокрема, за ухилення від отримання повістки або відмову від її підписання передбачені штрафи. Крім того, у разі систематичного ухилення можуть бути розглянуті серйозніші покарання, аж до відкриття кримінального провадження.

Журналісти ВСН поцікавилися у пресофіцерки Волинського ТЦК та СП Уляни Кравчук, чи штрафують уже на Волині військовозобов’язаних, що відмовилися від повістки, яку було надіслано поштою.  

«У випадках, визначених чинним законодавством України, у разі порушення громадянами України правил і норм військового обліку, відбувається накладення на громадян адміністративного стягнення у вигляді штрафу від 17000 до 25500 грн», - зазначила Уляна Кравчук.

Як підкреслила пресофіцерка, це стосується усіх випадків, в тому числі й повісток, які були надіслані поштою.

Повага до мобілізаційних процесів та виконання громадянських обов'язків під час війни є важливим елементом обороноздатності України. Отримання повістки – це не тільки юридичний, а й моральний обов'язок кожного українця, адже від спільних зусиль залежить майбутнє країни та її незалежність.

Читайте також:

Можливо зацікавить