«Працюємо в нуль»: фермер з Луцького району про збір сої

«Працюємо в нуль»: фермер з Луцького району про збір сої

Заробіток українських селян на сої. Через спекотне літо її почали молотити значно раніше, ніж раніше. Фермер із села Борочиче розповів, що цьогоріч ціни на сою такі, що працює ледь не в нуль. 

Іван Ковальчук із села Борочиче Луцького району цьогоріч мусить жнивувати бобові на два тижні раніше, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

«В першу чергу соя, бо щось дуже сипеться, так спасаємо те, що є. Не було дощів, зараз посуха сильна і вони просто висипаються, тріскаються«, - каже фермер.

Пан Іван саме молотить на старенькому комбайні. Брат на фронті.

«Менші фермера не мають чим збирати, треба наймати техніку. А зараз з нашою ситуацією в країні самі розумієте, тяжко.Тяжко вкладати гроші незнаючи, що тебе чекає зранку», - каже чоловік.

Сам жнивує, сам і ремонтує техніку. А з нинішніми цінами на пальне, каже, заробітку ніякого.

«Працюємо пока в нуль. Не знаю як хто, а от малі фермера працюють в нуль. Ну може заробляють, але самі розумієте - 60 грн літра солярки,а пшениця п'ять, ще до війни було сім. А солярка була по 30», - зауважує фермер.

Спекотне літо, зауважують фермери, вплинуло і на якість сої. Трейдери Україні ціну знижують, мовляв, у цьогорічній сої недостатньо білка. Платять від 10 до 16 тисяч гривень за тонну.

«Ціну на закупку сої скинули. Причин шукають уйму: від того, що вона неякісна, що вона білка не має - до того, що вони кажуть, що в них така ситуація. Хоча насправді зараз соя дорожчає на експортних ринках України. Але ж Ви розумієте, що коли тобі треба здати, бо треба розрахуватися з боргами - таких людей багато. І війна має вплив серйозний, але не самий основний. Основний вплив завжди буде справляти погода і закони, які в нас є в країні, і порядки, які в нас є в країні. Як можна підвищувати ціни напередодні збирання врожаю? Але ж їх підвищили на пальне», - каже заступник голови Асоціації фермерів Волині Олег Галасун.

Мінеральні добрива минулого місяця теж сильно подорожчали, кажуть землероби. Коли ж діло доходить продавати сою, дрібному фермеру за неїстільки не заплатять як тим, хто експортує сою за кордон.

«Дрібний не отримує відшкодування ПДВ. Великі завжди отримують, експортери отримують 20% ПДВ повернення. Це для держави збитки, а для олігархів прибутки», - зазначив Олег Галасун.

А от про врожай бобових, каже Олег Галасун, поговоримо після молотьби сої.

Читайте також: 

Можливо зацікавить