"Працюватимемо до Перемоги": у Луцьку волонтери приймають в день щонайменше 25 тонн допомоги для українців

"Працюватимемо до Перемоги": у Луцьку волонтери приймають в день щонайменше 25 тонн допомоги для українців

З перших днів російського вторгнення в Україну волиняни активно організовують доставку гуманітарної допомоги з Європи в області, які потерпають від російських обстрілів. Спочатку команда волонтера Івана Оларя намагалася робити це власними силами з Польщі, а пізніше у Луцьку створили центри для прийому гуманітарних вантажів, один з яких розмістили в приміщенні волонтера.

"Допомога, яку ми отримуємо, йде нашим бійцям у гарячі точки, де тривають активні бойової дії. Останні вантажівки ми відправили у Чернігівську, Харківську, Київську, та Миколаївську області. Зараз довантажуємо у Чернігівську та Сумську. Проте гуманітарну допомогу просять вже і ближчі області, зокрема Вінницька. Основні потреби, це - продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти. Ми отримуємо вантажі з Норвегії, Німеччини, Польщі, Литви, та Латвії", - розповідають волонтери Олександр Пікалюк та Андрій Вілюк, які долучилися до роботи центру.

Пункт працює через координаційний центр Волині, куди звертаються військові адміністрації областей, де найбільше потрібна допомога цивільним, та військовим.

"Центр координує техніку, яка їде з-за кордону, усі моменти завантаження та перевезення, а також Волинська військова адміністрація сприяє у наданні "зеленого" коридору для пришвидшення доставки. Також саму потребу ми забезпечуємо власними силами, та контактами у Польщі. До нас прибувають різні товари, проходить покатегорійний розподіл, і формуються згідно із запитами військової адміністрації. Працюємо, і будемо тут до Перемоги", - розповів волонтер.

За їхніми словами, найменший денний вантаж за час їхньої роботи становив 25 тонн.

"Наше завдання, аби тут допомога не затримувалася більше декількох годин. У кожного регіону є свої нагальні потреби. Для деяких важливі продукти харчування, або ж медикаменти. Також формуємо і збірну допомогу: військові товари, медицину, засоби гігієни, одяг. Якщо є уже готова продукція, то ми відразу її відправляємо першою ж вантажівкою", - розповідає Олександр Пікалюк.

В окремому приміщенні працюють волонтери з медичною освітою, яких організувала Наталія. Це, переважно, провізори з аптек, які долучили своїх знайомих. Тут вони розбирають медикаменти, які надходять з Європи, на різні позиції: знеболюючі препарати, загальна аптечка, серцеві препарати, дитячі ліки, перев'язочні матеріали, антисептики, та багато іншого.

"Медикаментів багато, але не вистачає джгутів та турнікетів, потрібні кровоспинні препарати, антибіотики, та спеціалізовані знеболювальні. Також люди просять інсулін, який трапляється досить рідко. Загалом сьогодні прийшло 5 палет, і ми їх розібрали за декілька годин", - розповідає Наталія.

Загалом волонтери працюють швидко, аби гуманітарну допомогу у найкоротший термін отримали усі регіони, які наразі її потребують.

Можливо зацікавить