Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

Завершився XXll європейський освітній тур Асоціації керівників закладів освіти «Відроджені гімназії України», який тривав з 29 березня по 7 квітня за сприяння Асоціації директорів середніх шкіл Франції (ЕША). Участь у ньому взяла делегація з 64 українських освітян, двоє з яких - з Волині.

Делегація українських освітян була представлена педагогами, директорами шкіл, начальниками відділів освіти та директорами департаментів освіти з 17-ти областей України. В межах програми учасники відвідали Австрію, Францію, Німеччину, Бельгію та Чехію.

Участь у цьому турі взяли двоє освітян з Волині, а саме з Підгайцівської громади Луцького району: директорка Піддубцівського ліцею Лілія Купіч та директорка Липинського ліцею Валентина Коменда.

Лілія Купіч поділилася своїми враженнями від поїздки із журналістами ВСН.

«Розпочався тур з традиційної мандрівки центром Відня, під час якої екскурсовод  вдало поєднала цікаві факти про місто з розповідями про Віденську оперу, життя Моцарта та Сальєрі.  

Екскурсія центром Відня - це завжди не лише пізнання нового, але й особливе відчуття краси минулого та сучасності, що співіснують у цьому чудовому місті», - розповіла Лілія Купіч.

Після Відня делегація ВГУ відвідала Зальцбург, де зустрілася з представниками української громади.

«У Зальцбургу ми передали підручники для українських школярів та подарунки до Великодня. Також вдалося домовитися про організацію стажування наших директорів. Згодом відбулась мандрівка колег по старовинному місту Моцарта», - поділилася освітянка.

Продовженням європейського освітнього туру стало відвідування української школи в Ульмі «Znayko» Ukrainische Schule Ulm на чолі з Nestor Aksiuk.

Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

«Чудова екскурсія старовинним містом, святкова Великодна літургія в Ульмському соборі, який є найвищим в Європі та спілкування з колегами.

Далі екскурсії до Європейського парламенту, Ради Європи. Страсбург, вражає відразу і по справжньому зачаровує», - зазначила Лілія Купіч.

Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

Наступний обʼєкт, який відвідали українські освітяни, - це міжнародна українська школа Парижу, яка відзначає цьогоріч 20-ліття свого існування. Під час зустрічі колеги обговорили низку тем, в тому числі і систему середньої освіти Франції та діяльність українських недільних шкіл в Європі.

Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

Учасники брифінгу мали бесіду з повноважним послом України у Французькій республіці Вадимом Омельченком. Посол чітко і лаконічно презентував позицію Франції щодо України, а радниця посла у сфері політики і освіти Оксана Ловга ознайомила з освітянськими досягненнями та проблемами українських дітей у Франції, а також розповіла про плани на майбутнє.

«Обговорили співпрацю між українськими школами та Українською Паризькою школою. Учасники круглого столу обмінялися досвідом роботи в умовах воєнного стану в Україні.

Директорка Паризької школи Oléna Vnukovska радо запросила до співпраці заради добробуту наших дітей та здобуття ними гідної освіти», - акцентувала Лілія Купіч.

Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

Наступний день був не менш насичений: візит делегації освітян України у французький ліцей École Hôtelière de Paris (Lycée Jean Drouant). Це профільний заклад, ліцей готельно - ресторанного бізнесу, де навчають кухарів, офіціантів, адміністраторів.

«Професійний склад викладачів, чудова матеріальна база ліцею, практичні заняття дозволяють готувати висококласних спеціалістів.

Дякуємо адміністрації ліцею та засновниці і благодійниці Міжнародної української школи Олені Внуковській за знайомство з профільною освітою Франції, тепле спілкування, можливість порівняти освітні стандарти двох країн.

Олена Внуковська ініціювала розмову про сучасні виклики освіти, про наших за кордоном, про найкращих студентів Сорбони, серед яких є український учень, який у минулому році був визнаний найкращим учнем Франції», - розповіла освітянка.

Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

Наступне місто, яке відвідала українська делегація, це Санліс. Містечко розташоване в 40 км від Парижа, його ще називають містом української княгині Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого, яка залишила вагомий слід у французькій історії та заклала основу українсько-французьких відносин.

Волинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фотоВолинські освітяни відвідали навчальні заклади Європи: враження з перших вуст та фото

Французи донині з великою шаною ставляться до першої відомої української «емігрантки». 1060 року княгиня Анна заснувала монастир св. Вінсента. Зараз тут функціонує ліцей, який і відвідала делегація освітян з України.

«Дух пошани до Анни там скрізь: у вітражах з тризубом і кольорами України, памʼятнику княгині, який був подарований місту Санліс Україною.

Ліцей як державний заклад освіти був заснований 1869 року, а зараз в ньому навчаються 800 учнів 15 -18 років. На базі ліцею функціонує асоціація випускників, яка опікується закладом».

Наступними містами для відвідування стали Брюссель з його європейськими інституціями та містичний Нюрбернг. 

«Візит до Будинку правосуддя Нюрнберга в межах освітнього туру, культурно-просвітницького центру, метою створення якого є знайомство з культурою сучасної Німеччини, а також підтримка німецько-українських ініціатив. Дізналися про практику у мовних та культурних обмінах, гранти на здобуття вищої освіти в Німеччині», - розповіла директорка ліцею.

А на завершення подорожі освітяни відвідали Прагу. Місто, яке з 1992 року є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

«Повернулися в Україну сповнені емоціями та новими враженнями від побаченого, з новими знаннями про організацію профільного навчання і досвіду роботи закордонних українських шкіл.

Варто наголосити і про атмосферу освітньої подорожі в колі однодумців, які усвідомлюють важливість міжнародних відносин в освіті та важливості вивчення іноземних мов у формуванні підвалин творення майбутнього України.

Висловлюємо щиру вдячність Президенту ВГУ Ярославу Турянському за приємні враження, нові знання та змістовне дозвілля», - підсумувала Лілія Купіч.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить