Проїзд у тролейбусах Луцька може подорожчати. Чому і на скільки

Проїзд у тролейбусах Луцька може подорожчати. Чому і на скільки

У Луцьку ініціюють громадське обговорення вартості проїзду в електротранспорті. Це зумовлене тим, що вартість електроенергії стала вищою і для юридичних осіб, а не лише для побутових споживачів. Орієнтовно проїзд у тролейбусах коштуватиме 8 гривень для дорослого пасажира.

Оголошення про про перегляд тарифів розмістили на сайті Луцької міської ради. Повідомляється, що воно відбудеться  7 липня 2023 року о 12:00 в приміщенні актового залу КП «Луцьке підприємство електротранспорту».

Як повідомив у коментарі виданню ВСН директор департаменту економічної політики міськради Борис Смаль, електроенергія для ЛПЕ значно подорожчала. Це - суттєвий виклик і це зумовило те, що вартість проїзду треба переглядати.

«Ми зараз щоденно відслідковуємо, як тарифікується електроенергія. І вже були випадки, що ми споживали електроенергію за максимально встановленою ціною - 7,20 грн. А вартість міняється щогодини. І сьогодні є розуміння, що для підприємств електротранспорту буде зростання вартості електроенергії як мінімум на 25%. Адже основне навантаження - з 7.00 до 19.00, далі вже електроенергії споживається менше, але там ще вища ціна», - пояснив він.

Поки що ще немає остаточних фінансових розрахунків, якою буде вартість квитка. Проте, ймовірно, ціна зросте до 8 гривень. З його слів, ЛПЕ надало попередні розрахунки, щоб вийти принаймні на нульову рентабельність. 

«Ми попросили порахувати собівартість квитка, щоб при діючому пасажиропотоці спрацювати в нуль. Дані надали вчора ввечері. За умови, якщо вартість електроенергії для ЛПЕ зросте на 25%, то нульова рентабельність квитка буде 7,6 грн. Швидше за все ми додамо 40 копійок і це буде 8 гривень за квиток, з 5% рентабельності. Але це ще попередні розрахунки. Офіційних ще немає», - каже Борис Смаль.

З 1 липня, додає посадовець, для підприємств ціна не фіксована і вартість спожитої електроенергії залежить від часу споживання. Проте підприємство може вибрати оптимальний тариф.

«Так ринок живе уже 4 дні і багато хто дізнається, скільки платити за липень лише 31 липня. Але ми не можемо чекати кінця місяця, а маємо прогнозувати. Загалом складно сказати скільки заплатимо за електроенергію. Але ми вже вперше вийшли на прибуток і якщо не змінювати тариф – все, що підприємство заробило – заплатить за електроенергію, а не спрямує на розвиток. Тому департамент економіки буде наполягати на тому, щоб не чекати 31 липня, а вже міняти тариф. Ми зараз придивляємось як живе ринок і вивчаємо який тариф для нас буде найкращим», - зазначив він.  

До слова, поки не було рішення про підняття тарифів на електроенергію для юридичних осіб, в міськраді запевняли, що вартість проїзду не зміниться. Проте чергове рішення НКРЕКП змусило цю позицію змінити.Читайте також:

  • На проспекті Волі встановлять нові розумні зупинки
  • У Луцькій громаді будуть нові автобусні маршрути

Можливо зацікавить

Бундесліга

16-річний футболіст з Луцька став чемпіоном Німеччини

Затори
відео

На трасі Луцьк-Ковель утворився довжелезний затор

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ
відео

«Їжа» з полін: лучанка-юристка майструє дерев'яні сувеніри і допомагає ЗСУ

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк

напад алкоголь

Каже, що все мов у тумані: лучанин після пиятики напав на компаньйона

доброволець війна

Міг не йти на війну: загинув доброволець з Луцька Влад Чайка

футбол Діденко Кварцяний

«Траплялися жорсткі моменти»: ексфутболіст поділився спогадами про роботу з відомим тренером з Луцька

зловживання суддя

Зловживання впливом: апеляційна палата звільнила від покарання колишнього суддю з Луцька

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка
відео

«Це сержант-легенда, він дуже багато зробив для нашої країни»: спогади про Героя з Луцька Олександра Ющенка