Радониця 2024: що категорично заборонено робити

Радониця

У християн східного обряду щороку проходить Радониця, яку в народі також називають Гробки або Проводи. Цього дня прийнято згадувати покійних родичів, йти до храму, на цвинтар і поминати їх там.

Радониця прив'язана до святкування Великодня. А вираховування дати Світлого Божого Воскресіння не змінилося для вірян східного обряду. 2024 року ми святкуємо Великдень 5 травня. Через те, що Гробки завжди припадають на дев'ятий день після Великодня, то 2024 року Проводи проходитимуть у вівторок, 14 травня, пише ТСН.

Це основне весняне свято, під час якого віряни східного обряду поминають покійних родичів та близьких людей. В різних місцевостях воно припадає на неділю, понеділок або вівторок так званого Хоминого тижня. В народній традиції Радониця вважається Великоднем для покійників.

Цього дня в храмах обов'язково проводяться літургія та вечірнє богослужіння, які завершуються повною панахидою з великодніми піснеспівами. Після цього віряни йдуть до кладовища, моляться за покійних, ставлять на могилах квіти.

Вже в давні часи на християнських цвинтарях цей поминальний день був особливо важливим. Про це свідчать записи Іоана Богослова, які датуються IV століттям. Слово «Радониця» етимологічно походить від слів «радість» і «рід». Християни не повинні заглиблюватися у сум через втрату рідних, а навпаки радіти їхньому відродженню в кращому місці.

В народі поширено чимало різних назва Радониці: Гробки, Проводи, Радоницька або Червона неділя, Батьківська неділя. Для мешканців України найзвичнішою є назва «проводи». Вона зовсім не випадкова, адже підкреслює основний сенс дня.

Часто до могил покійників віряни приносять фарбовані яєчка, пасочки, які залишилися після святкування Великодня. Там звершують поминальну трапезу.

Існували й заборони, які були пов'язані з відвідуванням кладовища. Так, наприклад, на цвинтарі забороняється голосно кричати, палити, сміятися чи веселитися. Не варто також і надто бурхливо висловлювати скорботу.

Наші пращури вірили — якщо на Радоницю йде дощ, значить рік буде урожайним. А народжена дитина цього дня отримує в спадок ті ж якості, які були у покійного родича.

Про те, що не можна робити в цей день пише 1+1.

Заборони на Радоницю:

  • За церковними віруваннями, не можна залишати на могилі  горілку і чорний хліб.
  • Не можна поминати померлих спиртними напоями.
  • Не можна прати, шити, прибирати, виконувати фізичну роботу.
  • Не можна саджати город.
  • Не можна сваритися, кричати та лаятися.
  • Не можна називати мертвих «небіжчиками», лише за іменами.
  • Не можна влаштовувати велике прибирання на могилах, лише впорядковувати

Читайте також:

Можливо зацікавить