Вирва розміром з третину двору: жителі Луцька скаржаться на комунальників, які роками не ремонтують яму

Вирва розміром з третину двору: жителі Луцька скаржаться на комунальників, які роками не ремонтують яму

Мешканці однієї з багатоповерхівок на вулиці Теремнівській у Луцьку скаржаться на комунальників, які роками не можуть відремонтувати яму в їхньому дворі.

У дворі багатоквартирного будинку яма розміром з третину двору, яка, за словами мешканців, постійно наповнена водою, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

Антон – мешканець будинку, у дворі якого величезна вирва, живе там з 2007 року, каже, що яма і тоді вже була. Мешканці будинку єдиним порятунком вважають комунальників, які повинні прийти і відремонтувати двір, бо власними силами виходить дорого.

«Були такі думки завести сюди пару машин щебеню, але подумали, що просто машинами цей щебінь рознесеться по двору і буде лежати по всьому дворі, по всій дорозі. В цій ямі він просто лежати не буде. Оскільки будинок, тут не дуже багато жильців, небагато квартир, це буде велика фінансова нагрузка на кожну родину, щоб підремонтувати цю дорогу, бо це не дві копійки коштує», - розповідають мешканці будинку.

У будинку на Теремнівській 93 досі не створили об'єднання співвласників. Кажуть не можуть дійти згоди з усіма мешканцями. Та й мовляв, толку від того ОСББ ніякого.

«Спочатку люди планували створити ОСББ, але зрозуміли, що з нього не буде толку ніякого. Тому що для початку ЖЕК, за яким закріплення ця територія, повинен цю територію здати ОСББ у відповідному стані. Це нам ЖЕК передає на ОСББ.Хто буде відповідати за оці всі дороги? Це все людям повинні робити? Ми можемо зробити ОСББ, але потрібно, щоб нам ЖЕК передав прилеглу територію в відповідному стані», - зазначають жителі будинку.

Утім, під лежачий камінь вода не тече, переконана експертка у сфері житлово-комунального господарства Юлія Сабатюк.На ЖЕК, тобто житлово-комунальне підприємство, надії покладати не варто.

«Якщо ми поговоримо про будинок імені комунальної власності, бо ЖЕК не власник даного будинку, там є співвласники,Але вони не створили ОСББ, вони мають управлінську компанію у вигляді ЖЕКу, який обслуговує їм будинок. Ніяк не територію, хоча кошторис за все закладені ще прибирання цієї прибудинкової території. Але ЖЕК не буде ініціювати проведення капітального ремонту цієї земельної ділянки, це повинні робити співвласники. І незалежно, створено в них ОСББ чи не створено в них ОСББ. Коли створено ОСББ, то вони тоді розуміють, який кошторис на утримання будинку», - каже Юлія Сабатюк.

В луцькій багатоповерхівці на Молоді, 4 склалася інша ситуація.

Ганна Стульська тут мешкає і очолює місцеве ОСББ вже два роки. Каже, що зробити вже встигли немало, і мешканці задоволені тим, що можуть самі бачити контроль витрат, вносити свої скарги та пропозиції, які відразу обговорюють на зборах. Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку хотіло створити ще 25 років тому, як тільки виникали такі ідеї.Але тоді жителі її не підтримали.

«За ці квартири, за цей будинок потрібно дбати і відповідно ми маємо вкладати свої кошти. Я пояснюю людям, що ті кошти, які раніше ми платили ЖЕКу, роками, невідомо куди йшли. А зараз я ще квартально, згідно нашого статуту, звітуюсь перед мешканцями. Будинок старий, йому вже пішов 39-й рік, і за той час тут нічого не мінялося, але за два роки, поки є ОСББ, ми вже поміняли в підвалі половину труб, каналізацію, холодну воду, поставили запірну арматуру, запірні крани на кожен стояк по холодній воді, поступово ставимо на гарячу воду, міняємо стояки по квартирну», - розповіла вона.

Є яма і у цьому дворі, що правда набагато менша, ніж на Теремнівській. Втім, теж дошкуляє людям. Прибудинкова територія, як і на Теремнівській, теж у власності міста. І тут теж чекають на капітальний ремонт. Але поки чекають, намагаються власними силами зменшити проблему.

«Є ями по двору, які вже від застарілого асфальту. Недостатня товщина, вимивається, дощі, важка техніка їздить.І для того, аби, скажімо, ці ями якось залагодити, тут треба робити капітальний ремонт двору. Міняли стояки, була бита цегла, були будівельний груз. І мешканці самі це все позакладали. І якось, принаймні, вже краще можна буде через це все діло проїхати. Ця яма вже не така страшна, як була», - зазначила Ганна Стульська.

У Луцьку ОСББ створили у близько 40% будинків. 

«Проблема все в тому, що так як було раніше, вже однозначно не буде, тому що ми зараз перейшли на зовсім інший рівень.У нас, переважно, більшість мешканців живе ще тими радянськими, отими совковими поняттями, що їм все зобов'язано давати держава. Ми зараз перейшли на інший рівень, коли є приватна власність. І людина, маючи приватну власність, має цю приватну власність оберігати, підтримувати і вкладати в неї гроші», - додала Ганна Стульська.

Схожі подібні ситуації таки змусить лучан, які досі не створили у себе ОСББ, і не взялися наводити лад самотужки, ставати активнішими. Адже невідомо, як швидко силими комунальників відремонтують ями у дворах на Теремнівській і на Молоді. В обох випадках прибудинкова територія належить місту, тож рішення будуть ухвалювати передусім у мерії. Там нам пояснили, що ще у 2018 році депутати Луцькради затвердили список з 64 адрес дворів, які треба капітально ремонтувати, Теремнівська, 93 у списку. Втім, коли до неї дійде черга, комунальники загадувати не беруться. Мовляв, усі зразу відремонтувати не можемо, беремося спочатку за найгірші.

Читайте також:

Можливо зацікавить