Погодні умови не були легкими, урожай - під загрозою: за лічені днів на Волині розпочнуться жнива

На сортодослідній станції в Деревку на Волині готуються до початку жнив. На полі колоситься тритикале - це штучно виведений гібрид жита і пшениці.
Про це пише Нове життя - новини Любешівщини.
Начальник цієї аграрної установи Микола Мандзик бере до рук зернини, пильно дивиться на них і каже:
– Зерно вже в молочно-восковій стиглості. Тому, якщо буде сприятлива погода, через днів 5-6 вийдуть комбайни. Збиратимемо насамперед озимі зернові.
Цьогоріч на полях сортостанції, як завжди, відведене місце на озимі та ярі зернові, картоплю, гречку і сою. Але особливу увагу останніми роками тут приділяють саме тритикалу озимому пшеничного напряму.
— Ми випробовуємо сорти, відшуковуємо ті, що найкраще пристосовані до наших кліматичних умов, родючості ґрунтів, природніх факторів, – пояснює знаний на Любешівщині агроном. — Оце один із тих сортів, який, вважаємо, найпріоритетніший. Він середнього росту, колосистий, колосок набутий. Називається Трибонус.
За словами керівника станції, цьогорічні погодні умови взимку, навесні не були легкими.

— Весна була дуже складна. Спочатку — теплі тижні, потім раптові заморозки, посуха в березні-квітні. Це все дуже негативно впливало на розвиток будь-яких зернових культур, — каже Микола Мандзик.
Але ситуація змінилася на краще в кінці травня та в червні. У цей період випала півторамісячна норма опадів, що дало змогу рослинам відновити ріст.
— Червневі дощі буквально повернули нас у ті давні роки, коли Полісся було стабільно вологим, — зауважує аграрій. — Потепліло, вологи вистачає. У результаті і озимі, і ярі зернові виглядають дуже добре. І коли на півдні, кажуть, пшениця підмерзла, то в нас — вигляд на урожайність є хороший, — із упевненістю зазначає Микола Степанович, оглядаючи з любов’ю лан, на якому під ніжним липневим вітерцем колишуться хліба.
Читайте також:
- Жнива на Волині: аграрії збирають ячмінь і готуються до збору ріпаку
- «Дай Бог дожити до ста»: 92-річна бабуся з Волині досі обробляє город та варить сніданки
- Після втрати брата на війні - знову в полі: як родина з Волині вирощує хліб і допомагає армії