Що можна нести у церкву у батьківські суботи: поради волинського священника

Батьківські суботи

Зазвичай на поминальні дні люди несуть до храму продукти, адже прихожани вірять, що померлі мають потребу у молитві та милостині за них. Волинський священнослужитель розповів, які продукти харчування можна приносити до церкви, а які - ні.

Щороку батьківські суботи відзначаються в різні дати і залежать від церковних свят і постів. Настоятель храму села Романів, що на Волині, священник ПЦУ Денис Клюковський розповів у коментарі ВСН, що церква вірить у те, що молитвами ми можемо змінити місце перебування душі померлої людини.  

«Що приносити в церкву, а що не приносити? Все залежить від місцевої традиції. По переданню святих отців нашої церкви, потрібно давати своєрідну милостиню за наших померлих родичів, тому що Православна церква вірить у те, що молитвами нашими ми можемо змінити місце перебування душі померлої людини і своєрідна милостиння проявляється у тому, що ми несемо щось до церкви за померлих», - розповів священник. 

За словами Дениса Клюковського, у поминальні суботи у нашій волинській традиції ми несемо цукор, а є ще традиції місцеві, можна нести вино, можна нести олію, цукерки, крупи, тобто те, що буде умовно використовуватися в церкві, або те, що церква може дати нужденним людям. 

«Можна нести хліб, але якщо ми говоримо про постові поминальні служби, то краще хліб не нести. Треба розуміти, що це буде три неділі підряд - служби служитися і хлібчик може не простояти. А так цукор несуть і у цукор ставлять свічечку. Чого не можна нести? Ну, наприклад, м'ясні продукти, те що швидко псується, не можна нести закрутки», - підсумував священник.

Довідково: Батьківська субота - це день поминання, коли вшановують померлих родичів і близьких. Субота вважається днем тиші та спокою, тому підходить для молитов і спогадів про покійних, відвідування храмів і кладовищ, поминальних обідів. Поминальні дні переважно припадають на суботи, але в окремих випадках випадають на інші дні.

Батьківські суботи у квітні та травні нинішнього року випадають на такі дати:

  • 6 квітня - субота третьої седмиці Великого посту.
  • 13 квітня - субота четвертої седмиці Великого посту.
  • 9 травня - День поминання воїнів.
  • 14 травня - Радониця (Проводи). 

Читайте також:

Можливо зацікавить