Що не можна класти в компост: поради для городників, щоб уникнути помилок

Що не можна класти в компост: поради для городників, щоб уникнути помилок

Компостна яма допомагає створити добриво для городу, але важливо знати, які відходи не можна туди класти, щоб не нашкодити рослинам.

Про це інформує Ukr.Media.

Що не можна класти в компостну купу

Не всі городники знають, що не можна в компостну яму класти усі продукти життєдіяльності й відходи. Іноді «сміття», яке так і хочеться викинути на перегнивання, здатне дуже сильно нашкодити рослинам у майбутньому або залучити небажаних «гостей». Для того, щоб не перетворити компост на смітник, запам'ятайте, що не можна класти в компостну купу.

Рослини, оброблені інсектицидами

Будь-які хімікати, тобто інсектициди, фунгіциди або гербіциди потрібні тільки для того, щоб боротися зі шкідливими комахами та хворобами на посадках. Якщо рослини, які були оброблені такими препаратами, потраплять у компост, активні речовини вб'ють і корисні організми, завдяки яким відбувається процес перегнивання. Крім того, культури на грядці, які ви вирішите удобрити таким компостом, також будуть «атаковані» хімією.

Рослини, які були заражені комахами чи хворобами

Будь-які хворі культури в жодному разі не можна кидати в компост, тому що шкідливі мікроорганізми виживають за тієї температури. Для того, щоб убити всіх бактерій, необхідно забезпечити від 60 °C до 63 °C протягом тижня-двох, але таких умов немає у звичайних дачників.

Бур'яни, що проростають

Будь-який городник із задоволенням, вичищаючи свої грядки від небажаної рослинності, кидає бур'яни в компостну яму. Однак досвідчені садівники знають, що якщо кинути на перегній бур'яни, які можуть прорости, або ті, що викидають насіння, вони потім виявляться на грядках.

Що не можна класти в компостну купу, крім рослин

Недосвідчені дачники іноді сприймають компост як можливість позбутися будь-яких відходів, але це не так. Якщо ви теж думаєте, що можна в компостну яму викинути все, що завгодно, то подивіться на список нижче.

М'ясо та риба

Запах м'ясних та рибних відходів, що гниють, безперечно, для людини жахливий. Однак для щурів, мух і деяких свійських тварин він, на жаль, дуже привабливий. Якщо ви залишите м'ясо або рибу в компості, то рано чи пізно виявите навколо ями справжній пікнік непроханих гостей.

Молочні продукти та олія

Причина та ж, що і в пункті вище — якщо ви виллєте в компост молоко, сметану, вершки, сир і будь-які інші молочні та кисломолочні продукти, а також олії, їхній запах може залучити шкідників.

Волоські горіхи

Точніше, не вони самі, а листя, гілки та коріння. Річ у тім, що ці частини рослини містять у собі речовину, яка називається «юглон». Воно уповільнює зростання інших культур і може їх убити. Самі розумієте, що буде, якщо їм удобрити посадки на городі. Звичайно, можна піддати горіх високим температурам і нейтралізувати токсичність, але простіше просто не кидати в компост.

Деревне вугілля та зола

З багаття, пічки чи каміна забирати вугілля, чи золу та відправляти їх у компостну яму — не найкраща ідея. Причина у складі цих двох компонентів — у них надто багато сірки, тому готовий компост може не підходити за рівнем кислотності більшості звичних рослин.

Фекалії тварин

Якщо у вас є город, значить і домашні тварини, швидше за все, гуляють вулицею вільно. І навіть якщо вони оброблені від паразитів, все одно ви ніколи не можете знати, чи є якийсь шкідник в організмі кішки чи собаки, чи немає його там. У фекаліях тварин можуть виявитися різні паразити — якщо вони потраплять у компост, то перетворять добриво на біологічну зброю.

Чи можна кидати гнили яблука в компостну яму

Дачники, які мають шикарний сад, збирають не лише врожай стиглих та соковитих плодів, а й падалицю. У результаті виникає питання — чи можна яблука в компостну яму кидати чи краще не варто? Вирішити цю проблему неважко — запам'ятайте назавжди, що можна класти в компост тільки здорові фрукти — гнилі яблука в жодному разі не повинні опинитися в купі компосту. На гнилих фруктах вже розцвітає інфекція і небезпечні бактерії, які при попаданні в компост розвивають справжню епідемію, заражаючи всі інші рослини.

Читайте також:

Можливо зацікавить