Працівники ТЦК примушують пройти до військкомату: чи законно це і що потрібно робити

Працівники ТЦК примушують пройти до військкомату: чи законно це і що потрібно робити

В Україні триває загальна мобілізація. Попри оновлення даних, на вулицях міст та сіл працівники ТЦК продовжують затримувати чоловіків та силоміць доставляти їх у військкомати або до поліції.

Чи законно це і що робити у таких випадків - розповів адвокат Роман Сімутін, пише ТСН.

Якщо до українців на вулиці підходять працівники ТЦК та пропонують проїхати до військкомату чи відділку поліції, у них потрібно запитувати: це затримання чи доставлення. Оскільки це два різні поняття: як за формою, так і по суті.

«Доставлення - це добровільне супроводження громадянина до ТЦК або відділку. Затримання - це процесуальна дія зі складанням протоколу, викликом адвоката, повідомленням родичів і обмежується часовими рамками - не більше, ніж на три години, стаття 263 КУпАП.  

Тобто після пред'явлення вимоги проїхати до ТЦК необхідно запитати - це затримання чи доставлення? Якщо працівник ТЦК повідомляє, що доставлення, тоді ви самі маєте право вирішувати - їхати чи ні», - наголосив адвокат.

За його словами, якщо ж мова йде про затримання, тоді негайно чітко та ввічливо треба повідомити працівнику поліції про необхідність виконати та забезпечити ряд законних вимог.

Читайте також: 

Можливо зацікавить