Щоб встановити нове обладнання в онкоцентр Волині, треба десятки мільйонів

Щоб встановити нове обладнання в онкоцентр Волині, треба десятки мільйонів

Волинь може отримати лінійний прискорювач для променевої терапії онкохворих. Проте для того, щоб його встановити потрібні чималі кошти.

Про це стало відомо під час бюджетних слухань у Волинській облраді у четвер, 30 листопада.

Нагадаємо, закупівлю системи лінійного прискорювача провели державним коштом. Проте для того, аби встановити це обладнання, необхідно підготувати приміщення і докупити ще деяку апаратуру. 

Як розповів директор КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Олександр Дудар, приміщення для розміщення прискорювача є, але воно було збудоване під обладнання іншого виробника і його треба ремонтувати. Крім того, для того, щоб обладнання запрацювало, треба ще встановити додаткове обладнання

«Бункер є, але він був збудований під прискорювач іншого керівника. Розробляється ПКД і за попередніми підрахунками треба 18-19 мільйонів на ремонт бункера. Крім того, щоб прискорювач запрацював, треба плануючу систему - спеціальний томограф. Це в межах 29-40 мільйонів. І також в комплекс не входить система дозиметричного контролю, без якого він не має права працювати. Це близько 10 мільйонів», - зазначив Олександр Дудар.

Проте наразі в обласному бюджеті таких вільних коштів немає. Оскільки через те, що з бюджету забране військове ПДФО, наступного року бюджет недоотримає 500 мільйонів, а це - третина бюджету.

Станом на зараз відділення променевої терапії у Волинському обласному центрі онкології КП «ВОКЛ» працює зі значним перенавантаженням. При дозвільних нормах до 30 пацієнтів, щоденно на лінійному прискорювачі отримують лікування понад 55.

Читайте також: 

Можливо зацікавить