«Мій тато повернувся з війни»: в Україні видали комікс для дітей військових

«Мій тато повернувся з війни»: в Україні видали комікс для дітей військових

В Україні видали книгу-комікс «Мій тато повернувся з війни». Призначена вона для родин військовослужбовців, чинних і тих, які вже мобілізувалися. Втілили у життя цю ідею спільно Громадська спілка з Миколаєва «Рух Ветеранів України», Український ветеранський фонд, Асоціація учасників та інвалідів АТО, Благодійний фонд «Герої України».

 А ось як ветерани, спільно з психологами й художниками, задумали й реалізували це диво сучасного мистецтва – розповіло видання Нова. Новини ветеранів. 

КОМІКС ЯК ІНСТРУКЦІЯ

Т.в.о. прес-офіцер Вікторія Гаврилюк (на фото) повідомила, що, окрім захопливого сюжету, книга має ще й наочне призначення. Вона в картинках пояснює психологічні особливості спілкування з татом, який певний час знаходився в зоні активних бойових дій і це знаходження позначилося на його психіці. Таким чином, до дітей доноситься надважлива інформація про те, як варто поводити себе з татом у таких випадках, а як ні. Та як членам родини слід реагувати на дивну, на перший погляд, поведінку.

«Мій тато повернувся з війни»: в Україні видали комікс для дітей військових

  – Комікс адресований дітям 10–15 років, – розповідає Вікторія. – Таку вікову категорію встановили психологи. Головна мета, яку переслідує це видання – допомога ветеранам інтегруватися в суспільство за допомогою їхніх власних дітей. Тому книгу можна також розглядати як своєрідну інструкцію для дітей, щоб вони могли активно допомогти татові в цій інтеграції.

Як би дивно це не виглядало, але головним героєм сюжету є кіт на ім’я «Патрон». Це не слід сприймати як плагіат щодо відомого пса Патрона. Справа в тому, що в ідейного натхненника проєкту Іллі Шполянського колись дійсно був кіт із таким ім’ям. У 2015 році він привіз його з зони бойових дій.

«Мій тато повернувся з війни»: в Україні видали комікс для дітей військових

Окрім кота, героями коміксу є тато, мама й троє їхніх дітей. Після пережитої контузії, тато, на думку членів родини, починає дещо дивно себе поводити. Але в кінці сюжету тато звертається до реабілітаційного центру й усе закінчується добре.

  – Виходячи з реалій ситуації, яка склалася в Україні, – говорить Вікторія Гаврилюк, – ми переконалися в необхідності такого видання. Тому, звичайно ж, плануємо збільшувати тираж. Але для цього нам потрібно шукати й залучати додаткові кошти, оскільки для підготовки видання й першого тиражу були використані грантові гроші.  

НАЙБІЛЬША ПОХВАЛА

Другим, до кого звернулися за коментарем, став автор ідеї створення коміксу «Мій тато повернувся з війни» та заступник голови Руху Ветеранів України Ілля Шполянський (на фото). Ось що він розповів:

  – Ідея цього проєкту з’явилася в мене 2015 року, коли я повернувся з АТО. Мої троє дітей тоді були значно меншими і я зрозумів, що до дітей слід звертатися дещо іншою мовою. Скоріше за все, це має бути мова малюнку. Так легше пояснити дитині, які зміни відбуваються з їхнім батьком після того, як він на власні очі побачив жахи війни… На жаль, в той час для втілення проєкту не було коштів. Вони з’явилися лише після повномасштабного вторгнення. І тоді я повернувся до ідеї семирічної давнини…

«Мій тато повернувся з війни»: в Україні видали комікс для дітей військових

Те, що ветерани з Миколаєва об’єднали свої зусилля з київською студією «Spring Comics» і її талановитими художниками, можна вважати щасливим випадком. Доля звела однодумців і, як результат, вони разом створили такий продукт, що подобається не лише дітям, а й їхнім батькам, ветеранам і волонтерам, не залежно від віку.

 – Я часто вдавався до такого експерименту, – продовжує Ілля, – давав комікс комусь із своїх побратимів і чекав, коли мені надійде відгук. Якось на Заході України я зустрів побратима-одесита. Він мав кілька поранень, визнаний обмежено придатним і служив у медичній евакуації. Коли він прочитав книгу з коміксом, то сказав, що в деяких місцях сюжету плакав, бо це саме відбувалося з ним і його родиною. Уважаю, це найбільшою похвалою для тієї справи, яку ми зробили!

«Мій тато повернувся з війни»: в Україні видали комікс для дітей військових

Книга була розроблена спільно з психологинями Оленою Вознесенською та Світланою Ройз. Окрім них до команди однодумців увійшли художник Олександр Корешков, продюсер Максим Курінний та керівниця проєкту Ксенія Давченко.

НАСТУПНОЮ БУДЕ МАМА…

Звичайно ж, якщо говорити про такий жанр, як комікс, реалізувати ідею без художника абсолютно неможливо. Тому саме до Олександра Корешкова (на фото) накопичилося чи не найбільше питань.

Виявилося, що він, разом із Максимом Курінним, у 2017 році заснували студію «Spring Comics». Із останніх та найбільш відомих робіт слід назвати комікси «Загублені», «Протистояння: Червоний терор», мальопис «Серед овець», анімаційний кліп на пісню ТНМК «Дивись, куди ідеш».

«Мій тато повернувся з війни»: в Україні видали комікс для дітей військових

  – Так склалося, що я більше відповідаю за малювання, а Максим вирішує організаційні питання, – розповів Олександр. – Тому в цьому проєкті він заявлений продюсером, а я – художником. На нас вийшли ветерани з Миколаєва, які шукали реалізаторів своєї ідеї. Виявилося, що наше бачення цілком співпадає з їхніми очікуваннями.

У миколаївських ветеранів, окрім ідеї, були й власні сюжетні розробки, але їх необхідно було адаптувати до жанру коміксу, написати сценарій, узгодити з фахівцями психологічний вплив на дитячу аудиторію.

Результатом такої співпраці Олександр дуже задоволений. А в колективі, який склався, хочеться працювати й далі. Тому в планах виношується проєкт під робочою назвою «Мама повернулася з війни», більше розрахований на жіночу психіку й психологію.

А ще в Олександра Корешкова є мрія створити серію коміксів, присвячених Богам наших предків, щоб популяризувати праукраїнську релігію, яка на фоні грецької чи римської виглядає забутою – наче її й не існувало. Тому необхідно відроджувати власну минувшину й у цьому художник вбачає своє покликання. Ще є бажання продовжити роботу в жанрі анімації.

Більше візуальної інформації про комікс «Мій тато повернувся з війни» за посиланням:

Для отримання книги-коміксу потрібно пройти реєстрацію.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Кого не мобілізують

Посилення мобілізації: хто не підлягає призову

війна втрати

Заповів, щоб на його могилі завжди були білі ромашки: Герою з Волині навіки 21

Його подвиг назавжди залишиться в наших серцях: у громаді на Волині провели в останню дорогу воїна Вадима Ковальчука
фото

Його подвиг назавжди залишиться в наших серцях: у громаді на Волині провели в останню дорогу воїна Вадима Ковальчука

на щиті

«Був у самому «пеклі»: на Волинь востаннє повернеться 24-річний Герой Владислав Богомаз

одруження

Війна коханню не завада: на Волині одружився захисник

петиція Герой України

Маля ніколи не побачить свого татуся: 25-річному захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

поховання військового
фото

Героїчно загинув біля Бахмута: на Волині попрощались із захисником Ярославом Каламуняком

На Донеччині понад два місяці тому загинув захисник із Волині Владислав Богомаз

На Донеччині понад два місяці тому загинув захисник із Волині Владислав Богомаз

війна втрати

«Його душа навіть після смерті прийшла до маминої хати на Великдень»: спомин про Героя з Волині