Серед них - скандальний Паша «Мерседес», що служив на Волині: створили реєстр священників МП, які мають зв'язок з Росією

Серед них - скандальний Паша «Мерседес», що служив на Волині: створили реєстр священників МП, які мають зв'язок з Росією

Розслідувачі створили реєстр з даними про нерухомість та російські паспорти високопоставлених членів УПЦ МП. У списку є й скандальний екснамісник Лаври, який п’ять років свого життя провів у селі Низкиничі Нововолинської громади на Волині, Павло Лебідь (Паша «Мерседес»).

Розробкою реєстру займалася команда Molfar.

Українська Православна Церква московського Патріархату (УПЦ МП) історично має тісні зв'язки з російською Православною Церквою (РПЦ). Після повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році священнослужителі УПЦ МП заявили про свою «незалежність» від Москви. 

Вони не лише активно пропагують наративи кремля, але й мають російські паспорти. Багато хто з них володіє нерухомістю в Росії. 

Цей реєстр містить інформацію про високопоставлених членів УПЦ МП, чиї дії та зв'язки вказують на підтримку інтересів Росії. Включені дані про освіту цих осіб в Росії, їхню нерухомість у Росії, а також їх паспорти громадянина РФ. Цей реєстр є викриттям зв'язків, які можуть впливати на внутрішню політику та соціальне життя України, особливо в часи війни, яку розвʼязала Росія.

В умовах повномасштабного російського вторгнення, питання про те, чи слід дозволяти УПЦ МП продовжувати діяльність в Україні, стає все більш актуальним. Законопроєкт 8371, який вже підтримано в першому читанні, може заборонити діяльність релігійних організацій, що керуються з держави-агресора.

Рослідувачі зазначають, що Павло Лебідь - посібник окупантів і терористів. Він поширював антиукраїнську пропаганду і наразі перебуває під санкціями в Україні за підтримку російської агресії.

Читайте також:

Можливо зацікавить