Сезон жнив у розпалі: на Волині фермери через дуже низьку ціну не хочуть сіяти пшеницю

Сезон жнив у розпалі: на Волині фермери через дуже низьку ціну не хочуть сіяти пшеницю

На Волині сезон жнив у розпалі. Вже встигли повністю позбирати ріпак, а зараз жнивують пшеницю.

Кажуть, урожай набагато менший, ніж минулого року, - йдеться у сюжеті 12 каналу.

В управлінні агропромислового розвитку кажуть, що менше вражаю саме якісного. Якщо говорити про загальну кількість зерна, то станом на зараз ми вже перегнали минулорічні цифри, а жнивна компанія ще не закінчена. А от по цінам результат не такий втішний – по чотири гривні за кілограм. За таку вартість підприємці зараз приймають пшеницю. Фермери не в захваті.

Причини на таку, відверто, невисоку ціну досить вагомі, переконує начальник агропромислового розвитку Юрій Юрченко.

«На сьогодні ви знаєте, що припинили дію зерновий коридор, влада все робить для того, щоб він був відновлений, як сказав президент, вони працюють над цим, і експорт пшениці портами відновлений буде. На сьогодні працюють тільки транзити через наші сусідні країни, які обмежені на імпорту на свою територію», - каже Юрій Юрченко.

Фермери кажуть, якщо така ціна лишиться і надалі, то пшеницею займатися взагалі не будуть. Шукатимуть інші варіанти, аби хоч якось втриматися на плаву.

«Останній раз я нормально здавав по 6 гривень, то було більш-менш нормально. Якщо така ціна буде, то вже пшениці не буду сіяти. Краще сою засію. Або навесні засію корову маю, овес на зелене скошу, на сіно стюкую. Як воно в убиток, то нащо її сіяти», - каже один з фермерів.

Що буде з цінами далі, поки не відомо. В управлінні кажуть, може бути по-різному. Але попри все, жнива тривають. Комбайнерам ще треба трудитись і трудитись. Бо й окрім пшениці зібрати лишилось немало – жито, овес, сою та кукурудзу.

Читайте також:

Можливо зацікавить