Штучний інтелект «оживив» відому письменницю Лесю Українку, яка жила на Волині

Штучний інтелект «оживив» відому письменницю Лесю Українку, яка жила на Волині

Штучний інтелект змоделював розмову між українською поетесою Лесею Українкою, яка жила на Волині, та англійським драматургом Вільямом Шекспіром у програмі для відеозв’язку Zoom.

«Український інститут» виклав ролик з їхньою бесідою на своєму ютуб-каналі, передають Економічні новини.

«Оживити» Лесю і Вільяма вдалося за допомогою інструментів ШІ, розроблених компанією Reface, яка відома завдяки однойменному застосунку, що дає змогу будь-якому відомому персонажу «привласнити» обличчя будь-якого користувача. Завдяки йому двоє відомих письменників пограли в словесні асоціації, по черзі називаючи речі, пов’язані з Україною і Великою Британією.

Ролик було продемонстровано в рамках панелі Форуму «Культурна дипломатія в епоху передових технологій». В описі до відео сказано, що програмісти задіяли алгоритми машинного навчання і власну запатентовану модель глибокого навчання, а також технологію реконструкції, щоб «достовірно відтворити» зовнішній вигляд Лесі Українки та Вільяма Шекспіра, а також їхню можливу розмову.

В «Українському інституті» зазначили, що справжня Леся Українка перекладала твори Шекспіра українською мовою і захоплювалася ним.

«Сьогодні їхній уявний діалог втілює розмову різних епох і двох різних країн. Відео покликане провести паралель між сьогоднішніми дружніми країнами, Україною та Великою Британією, наголосивши на тому, що, незважаючи на різне історичне походження, їх об’єднують спільні цінності», — підкреслили в Українському інституті.

Зазначимо, що письменниця народилася у містечку Новоград-Волинський Волинської губернії 25 лютого 1871 року. Проте жила у Луцьку та селі Колодяжному Ковельського району

Як інформує Музейний простір Волині, Леся Українка називала наш край «укоханою Волинню», а Луцьк в її житті займав особливе місце. Тут вона написала свого першого вірша «Надія», Луцьк відобразився у подальшій творчості, тут слухала оповідки та легенди про Луцький замок, милувалась краєвидами міста. Тут же, в Луцьку, «почалися найвизначніші у Лесиному житті процеси: там почалася її творчість, що піднесла її так високо, там почалася страшна недуга, що занапастила її в розквіті творчості».

Читайте також:

Можливо зацікавить