Скандал на Волині: пляж на Світязі відгородили парканом і ровами з водою

Світязь пляж

Мешканців села Світязь, що на Волині, неабияк обурило те, що пляж і доступ до водойми біля однойменної відпочинкової бази лісівників почали обгороджувати. Ба більше, буквально в прибережній смузі там викопали ставок.

Люди кажуть, що ще торік їм обмежили прохід до озера через цю базу, тепер же взагалі закрили доступ до пляжу, з одного боку встановивши паркан, а з другого – викопавши рови з водою. Тепер на цей пляж без перешкод можна потрапити тільки майбутнім відвідувачам бази.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс», пише ІА «Волинські новини».

З одного боку паркан, із другого – рови з водою, а на прибережній смузі – штучна водойма. Таким нині є пляж, який межує з відпочинковою базою лісівників «Світязь».

«Оце вони викопали рів завглибшки приблизно чотири метри, щоб ми не могли потрапити на територію сільського пляжу. Парканом загородили доступ з іншого боку, щоб ніхто не міг зайти», – розповідає місцевий житель Павло Ганджала.

Прохід до водойми, який пролягає через базу відпочинку, закрили торік. Місяць тому викопали рови з водою і встановили довжелезний паркан, який закінчується аж в озері.

«Ми зараз боремося за цей пляж, щоб не було ланцюгової реакції. Тому що в них плани, як я бачу, тільки ростуть. Дорогу відгородили спочатку, а тепер і пляж забрали», – додає Павло Ганджала.

Люди переконані: якщо зараз не відстоять свій пляж, то згодом на озеро дивитимуться через чужі паркани.

«Це віджимання берегової лінії в населення. Наступні побачать: «У них вийшло і ми заберемо». І всі почнуть забирати. Іде до того, що Світязь ми будемо бачити тільки з-за паркану», – наголошує місцевий мешканець Юрій.

«Лісівники нам запропонували, що будуть видавати пропуски до озера Світязь», – обурюється Павло Ганджала.

«Мій батько – інвалід після інсульту. Я його вожу на візку. Куди я маю його везти? Була пряма дорога, якої не стало. Цією дорогою всі постійно користувалися. Тепер я не маю куди піти», – каже мешканка села Світязь Людмила.

«Вони ліс заганяють і будують. А чий ліс? Народний. І щоб загородили ще й народне озеро?!» – зауважує Марія.

Мешканці додають: доступ до пляжу через цю дорогу, яка пролягає базою лісівників, був передбачений відповідним договором сервітуту. Тож розібратися з обгородженням дороги та пляжу люди просили місцевих депутатів на сесії Шацької селищної ради. Там з’ясували, що земельна ділянка, про яку йдеться, нині перебуває в користуванні ДП «Ліси України». У договорі сервітуту чомусь вказано лише про проїзд дорогою, але не про прохід. У раді переконують: вони до цього не причетні.

«Ми як керівництво громади і депутати, яких обрали жителі громади, сьогодні не винні в тому, що це сталося. Це сталося ще за часів Світязької сільської ради. Нам дісталося це в спадок», – зауважує секретар Шацької селищної ради Богдан Тимощук.

«Коли відгородили? Місяць тому загородили і викопали ставок», – апелює Павло Ганджала.

Урешті вирішили звернутися до лісівників, щоб ті в договорі сервітуту включили прохід дорогою. В іншому випадку будуть розв'язувати питання в судовому порядку. Також на сесії запропонували звернутися до екологів, щоб ті перевірили, на яких підставах викопали на пляжі ставок.

Хто ж має контролювати те, що діється на берегах Світязю? У Шацькому національному парку, який є природоохоронною організацією, кажуть: до того, що відбувається на цій частині пляжу, стосунку не мають.

«У лісгосп їдьте. Ми туди не маємо доступу. Там закрита територія. Не наша», – відповідають у нацпарку.

У місцевій будівлі лісництва – все на замках, бо ж Шацьке лісництво приєднали до Любомльського. Проте й там директора Володимира Туревича журналісти не застали. Він нібито поїхав до лісу. В обласному управлінні лісгоспу теж ситуацію не коментують, мовляв, очікують письмовий запит. І в ДП «Ліси України» одразу не відповідають.

«Якщо у вас є якісь конкретні дані, то ви, будь ласка, пишіть лист і вимагайте тоді пояснень», – кажуть у канцелярії ДП «Ліси України». 

Чи можна на прибережній смузі щось викопувати? У Мінекології кажуть: не те, що копати, навіть орати там не можна.

«У статті 89 вказано, що саме заборонено робити в прибережній захисній смузі. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування і використання земель» передбачено, що до 2025 року ширина прибережної захисної смуги в межах населеного пункту може бути зменшена детальним планом території», – коментують у відділі охорони земельних ресурсів Міністерства екології України.

Як повідомляє секретар Шацької селищної ради на сесії, всі альтанки й огородження на згаданому пляжі розташовані без детального плану території. Схоже, що з водоймою – та ж історія.

Місцеві розповідають: нині цю ділянку хочуть віддати в постійне користування на 49 років з аукціону. Селянам натомість запропонували віддалік облагородити свій пляж.

«Але це на рік-два. Далі так само заберуть знову пляж», – упевнені місцеві.

Поки селяни відстоюють право доступу до озера в згаданій прибережній смузі, поблизу кипить будівництво. Люди кажуть: нібито тут має бути готель. Хто його будує, в селі достеменно не знають. Нібито чули, що лісівники, але чомусь на таблиці, встановленій на паркані, вказано, що це приватна територія.

До слова, біля цього пляжу вже є готель відпочинкової бази «Світязь». Як вказано на сайті закладу, доба проживання тут коштує від однієї до п’яти тисяч гривень.

Читайте також:

Можливо зацікавить