«Податок на розкіш»: скільки волиняни заплатили за великі будинки і квартири

«Податок на розкіш»: скільки волиняни заплатили за великі будинки і квартири

Податок на нерухомість нараховується за «зайву» площу: понад 60 квадратів для квартири та понад 120 квадратів для будинку. Якщо є і будинок, і квартира - платити потрібно за понад 180 квадратів в загальному. Які терміни сплати податку та скільки мільйонів уже заплатили волиняни за свою нерухомість, дізнавалися журналісти ВСН.

«Податок на розкіш» - це неофіційна назва деяких видів податку на майно. В Україні він належить до групи місцевих податків, тож ставки за ним встановлюють органи місцевого самоврядування. 

Згідно з чинним законодавством, представники податкової служби повинні до 1 липня сформувати і надіслати волинянам, які мають понаднормові квадрати, повідомлення про нараховану суму до сплати. Проте, в зв'язку з ситуацією в країні, процес затягнувся.

«На Волині цей процес ще триває досі. Така ситуація вже другий рік, у зв'язку з війною та браком фінансування. Тож станом на зараз процес формування і вручення податкових повідомлень триває», - зауважили у секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Волинській області.

Розмір податку на нерухомість становить до 1,5% від мінімальної зарплати за минулий рік, а тоді мінімалка дорівнювала 6 700 гривень. Таким чином, максимальна сума податку для зайвої площі становить 100,5 гривні за квадратний метр.

«За період з січня по серпень нинішнього року волиняни (фізичні особи) сплатили податку на нерухомість у розмірі 51,848 мільйона гривень. Це на 27 мільйонів більше, аніж торік. За аналогічний період минулого року було сплачено на 46 відсотків менше», - повідомили у секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Волинській області.

Йдеться саме про сплачені податки на нерухомість від громадян. А всього, разом зі сплаченими податками від юридичних осіб (78,9 мільйона гривень за вказаний період), сума становить 130,7 мільйона. 

«Громадянин повинен сплатити податок на нерухомість протягом 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення, інакше - штраф», - розповіли у секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Волинській області.

Розмір штрафу залежить від того, на скільки затримали платіж:

  • при затримці до 30 календарних днів включно – штраф становитиме до 5% суми нарахованого податку;
  • за затримку понад 30 календарних днів – 10%.

Читайте також:

Можливо зацікавить

городина заморозки

На Волині очікуються заморозки: як захистити овочі

втрати

Загинув унаслідок мінометного обстрілу позицій: на Волині прощатимуться з Героєм Русланом Литвинчуком

корупція контрабанда

Корупція на Волинській митниці: учаснику злочинної організації знову продовжили обов'язки

Білі гриби

Через спеку та дощі у волинських лісах «пішли» білі гриби: де їх шукати

Авдіївський напрямок

Відчував, що загине: захиснику з Волині не вдалося вижити під фактично безперервними ворожими обстрілами

Картопля

Сезон посадки картоплі на Волині: як отримати розкішний урожай

поховання військового
фото

«Справжній солдат»: на Волині в останню земну дорогу провели Героя Геннадія Гогулю

загибель Харківщина

Навіки 24: на війні загинув молодий захисник з Луцької громади Григорій Савчук

ДТП війна

Легковик обганяв трактор: повідомили деталі аварії на Волині, в якій загинув військовий