Тіло Героя з Волині знайшли за допомогою експертизи ДНК через півтора року після його загибелі

Тіло Героя з Волині знайшли за допомогою експертизи ДНК через півтора року після його загибелі

Герой з Волині Андрій Чумак був поліцейським. З 2014 року служив в батальйоні «Світязь». Від початку повномасштабного вторгнення знову взяв до рук зброю. Брав участь у боях на Київщині, Миколаївщині та Харківщині. Боєць зник безвісти 28 квітня 2022 року під час артилерійського обстрілу в Балаклійському районі у селі Протопопівка.

Знайшли тіло загиблого за допомогою експертизи ДНК через півтора року після його загибелі. Бійця поховали у рідному селищі Голоби Ковельського району.

Рідні поділилися із Суспільним спогадами про Андрія. У нього залишилась дружина, донька, мама та двоє сестер.

1 жовтня, у День захисника та захисниці, Андрію Чумаку виповнилося б 37 років, про те він загинув у 34, каже мама загиблого бійця Світлана Чумак.

«Він переживав, щоб в нас був мир, щоб ми в мирній країні жили, і щоб в нас будинок був і все своє. Це його хата мала бути, все для нього, бо він один спадкоємець», — говорить мама.

Син закінчив школу, пішов в армію, закінчив Київську академію внутрішніх справ, був старшим лейтенантом, а потім, коли почалась війна в 14-му році він з поліцією пішов захищати батьківщину, розповідає Світлана Чумак.

У 2014 році син одружився, побудував хату, у нього народилася донька. А в 2020 році Андрій Чумак підписав контракт з ЗСУ та рік пробув на службі.

«Він, мабуть, відчував і знав, що буде війна і тут почалась війна. Дочка мені дзвонить, я дзвоню йому: Андрій, ти де? Я – на полігоні! А він вже був під Київською областю», — пригадує ці події мама.

28 квітня 2022 року родина отримала сповіщення про те, що Андрій зник на полі бою у Харківській області.

«Нам каже командир Володимир Кендій: Інна, ми його шукали, ми запускали все, що в нас було, нам не було шкода ні того квадрокоптера, ні того автомобіля, бо такого Андрія, як у вас треба знайти й ми завжди вірили, що він живий», — розповідає сестра Андрія Чумака Інна Кот.

Тіло загиблого Андрія Чумака шукали півтора року. Коли зателефонували слідчі та повідомили про те, що знайшли та за експертизою ДНК є підтвердження, то сестри одразу поїхали на Харківщину.

«Ми в поліції сказали, що ми зараз їдемо в Протопопівку, щоб побачити де були бої, де загинув наш брат, а вони нам у два голоси: Не можна туди, там заміновано! А ми кажемо: нам всерівно. Ми йшли, нам описали, як ті міни виглядали, ми дивилися під ноги, щоб не стати, а мамі сказали: мам, молися», — розповідає Інна Кот.

Повторна експертиза ДНК, яку провели у Луцьку також підтвердила, що знайдене тіло належить Андрію Чумаку.

«Ось ця іграшка, яка була завжди з ним, він казав: коли я повернуся з війни, я подарую її своїй донечці Валерії, і коли ми знайшли тіло, я відразу кажу: чи є іграшка? Коли настане момент, буде донечка більш свідомою, тоді ми їй віддамо цю іграшку, як пам'ять про люблячого тата у світі», — каже сестра Інна Кот.

За відповідальну службу Андрій Чумак був нагороджений відзнакою Президента України Посмертно він отримав Князівський хрест Героя «Навіки в строю».

«Колись він прийшов і каже: мам, настане такий час, що тебе не буде. Я не уявляю свого життя без тебе. В мене ці слова завжди тут. А як я зараз маю жити без нього? Будували будинок і відразу посадили калину, будинку вже 38 років і калині теж. З цією калиною ріс наш Андрійко. Вона далі росте, а його вже немає», — каже мама загиблого бійця.

Андрія Чумака поховали на кладовищі у рідному селищі Голоби.

Читайте також: 

Можливо зацікавить