Стрітення 2024: нова дата важливого свята та що категорично заборонено робити

Стрітення 2024: нова дата важливого свята та що категорично заборонено робити

Стрітення Господнє - одне з найважливіших свят у православній церкві. Цього дня згадують події з життя Ісуса Христа і Діви Марії, описані в Євангелії від Луки.

Що саме відзначають, які існують традиції, заборони та прикмети, і коли Стрітення Господнє буде цього року за новим церковним календарем - пише Уніан.

Стрітення Господнє - це один з епізодів земного життя Ісуса Христа, описаний у Євангелії від Луки. У перекладі з церковнослов'янської «сърѣтеніе» - це «зустріч», точка в часі, де з'єдналися Старий і Новий Завіти.

За переказами, через 40 днів після народження Ісуса Марія та Йосип вирушили з немовлям із Вифлеєма до Єрусалима - за законом Мойсея їм потрібно було відвідати храм, щоб посвятити сина Богові та принести в жертву голуба або ягня. Оскільки сім'я жила скромно, то з собою вони взяли двох голубів. На порозі храму батьків і немовля зустрів святий Симеон - пізніше його назвуть Богоприїмцем. За легендою, цієї зустрічі старий чекав майже 300 років. Якось він перекладав книгу пророка Ісаї, в якій було сказано: «Ось Діва в утробі зачне, і Сина народить». Симеон засумнівався, що діва може народити, і хотів було виправити слово «діва» на «дружина», тобто, жінка. Але йому Ангел і сказав, що це пророцтво істинне, а сам Симеон не помре, поки особисто в цьому не переконається. І ось коли старий взяв маленького Ісуса на руки, то це здійснилося. Симеон проголосив появу Месії.

Також свідком цієї зустрічі була літня благочестива вдова - Анна-пророчиця. Пізніше вона проповідуватиме в Єрусалимі, що серед людей уже є Месія. 

Свято Стрітення Господнє - це велика радість від того, що на землю прийшов Спаситель, але водночас є в цій події й невеличкий смуток - Богородиця тоді розуміла, яку долю приготовано її Сину, але проявила смиренність волі Божій.

Якого числа Стрітення за старим і новим церковним календарем

Стрітення - це неперехідне свято і щорічно святкується через 40 днів після Різдва Христового. Після того, як Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, дата Різдва змістилася на 13 днів раніше. Тому за новим стилем Стрітення Господнє ми відзначаємо 2 лютого. За старим стилем дата залишилася колишньою - 15 лютого.

Що можна робити на Стрітення Господнє

У свято слід піти до храму, помолитися про сімейне благополуччя, зцілення хворих. У церкві на Стрітення відбувається святкова літургія. Стрітення - це свято, присвячене Ісусу Христу, але на початку цього дня також шанували і Діву Марію. Тому священнослужителі на службі можуть мати як білі облачення - вони символізують Божественне світло, так і блакитні - символізують чистоту й непорочність Діви Марії.

До наших днів дійшла стара традиція освячення свічок у храмі на Стрітення. Перед початком літургії відбувається особливий "Чин благословення свічок" - над свічками читають молитву, їх окроплюють свяченою водою і роздають вірянам. Таку свічку потрібно зберігати вдома і запалювати під час молитви протягом року. На Стрітення освячують також воду, яку вважають цілющою. 

У народному календарі Стрітення - це зустріч зими з весною та літом. Починаючи з цього дня, зима йде на спад, поступово втрачаючи сили. Добре свято Стрітення провести в колі близьких, помиритися з тими, з ким у сварці. У 2024 році двунадесяте свято випадає на п'ятницю, яка є пісним днем. На столі в цей час можуть стояти страви з риби та овочі.

Стрітення Господнє - що не можна робити

Оскільки це велике церковне свято, то в нього є низка суворих заборон. Що не можна робити на Стрітення:

  • лаятися і лихословити;
  • важко працювати;
  • займатися рукоділлям, виносити сміття, рубати дерева;
  • сумувати, засмучуватися, вдаватися до зневіри;
  • зловживати алкоголем.

Цей час краще присвятити духовному, а всі мирські справи перенести на інший день.

Прикмети на Стрітення

Оскільки в народі вважають, що в цей час зима зустрічається з весною, то особливу увагу звертають на погоду - мовляв, яка погода, така й весна буде:

  • відлига на Стрітення - весна буде теплою;
  • іде сніг - весна буде дощовою і затяжною;
  • полуденний сніг - до гарного врожаю пшениці, а якщо сильний вітер - буде врожай фруктів.

Одна з найвідоміших прикмет така: якщо півень цього дня нап'ється води - весна буде рання і тепла.

Читайте також:

Можливо зацікавить