Головну освітянку Підгайців, яку судять за зловживання службовим становищем, не відсторонили від роботи

Головну освітянку Підгайців, яку судять за зловживання службовим становищем, не відсторонили від роботи

Головна освітянка Підгайцівської громади, яку наразі судять, попри клопотання прокурора, залишилась на посаді. Просити за неї приїхав особисто сільський голова.

У понеділок, 4 вересня, у Луцькому міськрайонному суді розглядали справу про зловживання службовим становищем начальницею відділу Підгайцівської сільської ради Жанною Скороход.

Слідство встановило, що у березні 2023 року сільрада уклала із приватним підприємством договір про виготовлення проєктної документації щодо будівництва укриття на території Піддубцівського ліцею. За кілька днів після укладення договору, достовірно знаючи, що документація не виготовлена, начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради Жанна Скороход підписала акт виконаних робіт із внесеними в нього завідомо неправдивими відомостями.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні про вчинення Жанною Скороход службового підроблення та розтрати чужого майна шляхом зловживання службовим становищем в умовах воєнного стану (ч.1 ст. 366, ч.4 ст. 191 КК України) скерували до суду.

«16 березня 2023 року Жанна Скороход зловжила своїм службовим становищем та здійснила підроблення офіційного документу. Таким чином незаконно розтратила грошові кошти бюджету Підгайцівської сільської ради відділу освіти, культури, молоді та спорту у розмірі 287 тисяч 498 гривень», - йдеться в матеріалах справи.

Під час судового засідання прокурор Андрій Матюк наполіг на необхідності відсторонення обвинуваченої від займаної посади терміном 2 місяці, аби уникнути вчинення нових кримінальних правопорушень з її боку.

«Продовжуючи перебувати на посаді, обвинувачена, з метою уникнення кримінальної відповідальності, матиме змогу підробляти документи, які в подальшому долучатимуться до розгляду справи судом та впливати на свідків, своїх колег по роботі, працівників відділу освіти, культури, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради. Перебування на посаді сприятиме Жанну Скороход використовувати своє службове становище, аби продовжувати свою злочинну корисливу діяльність та вчиняти інші кримінальні правопорушення. Прошу застосувати до Жанни Скороход захід забезпечення кримінального провадження у вигляді усунення від посади терміном 2 місяці», - зазначив він.

Також перебування на посаді створить негативну думку серед громадськості про те, що можна вчиняти кримінальні правопорушення і в подальшому перебувати на займаній посаді, - вважає Андрій Матюк. 

Адвокат обвинуваченої Максим Мохнюк зауважив, що наразі сторона захисту збирає докази на підтвердження невинуватості Жанни Скороход:

«Відносно клопотання про усунення від посади - свідки вже допитані, а покази - зібрані. Зараз сторона захисту збирає докази на підтвердження  невинуватості. Це не підробка доказів, а збір з метою викриття їх у суді. Розпочався навчальний рік і ніхто інший, крім начальника освіти, виконувати задачі, яких є багато, не в змозі. Усунення від посади залишить відділ освіти паралізованим і без роботи. Жодних нових кримінальних правопорушень Жанною Скороход не вчинено, тому я прошу відмовити у клопотанні про усунення від займаної посади», - переконує захисник.

Підтримати обвинувачену у суді прийшов голова Підгайцівської сільської ради Юрій Семенюк. Він вважає, що Жанна Скороход робила все, аби у селі Піддубці було укриття і діти могли навчалитися очно. Очільник сільради звернувся до судді Оксани Данелюк з проханням не відсторонювати обвинувачену від займаної посади:

«Все робила для того, аби у селі Піддубці було укриття і діти навчалися. Я дуже вас прошу, аби не відсторонювати Жанну Скороход від займаної посади, адже навчальний рік тільки розпочався і для громади це буде тільки на шкоду», - переконує голова.

Тож після виступу свідка, суддя відхилила клопотання прокурора про відсторонення Жанни Скороход від займаної посади начальниці відділу освіти, культури, молоді та спорту Підгайцівської сільської ради. Наступне судове засідання відбудеться 21 вересня 2023 року.

Нагадаємо, раніше начальниці відділу освіти Підгайцівської сільради Жанні Скороход суд призначав штраф у розмірі 3 400 гривень за те, що очолювана нею структура закуповувала меблі у її чоловіка.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить