Третій день Трійці: чи можна працювати на городі чи краще почекати

Третій день Трійці: чи можна працювати на городі чи краще почекати

Трійця — одне з найшанованіших християнських свят, яке триває три дні. Особливе значення має не лише неділя, а й наступні дні, адже з ними пов'язано чимало народних традицій і церковних заборон. Багато людей цікавляться: чи можна працювати на городі у третій день Трійці, чи краще утриматися від будь-якої фізичної праці?

Що каже церква

З погляду православної традиції, перший день Трійці (неділя) — день Святої П’ятидесятниці, присвячений молитві, богослужінню та єднанню з Богом. У цей день, як і в інші великі свята, вірянам не рекомендується займатися фізичною працею, у тому числі й роботою на городі.

Другий і третій дні Трійці (понеділок і вівторок) вважають продовженням великого духовного свята. У ці дні не проводяться пісні чи суворі обмеження, але віруючим радять уникати важкої праці, зокрема сільськогосподарської. Третього дня святкування немає за календарем. Але ще у православній церкві є таке поняття, як певний період –  день, коли ми згадуємо це свято.

Священники кажуть: якщо немає крайньої необхідності, краще відкласти копання, сапання чи інші справи в полі або на городі, присвятивши час спокою, родині, молитві або добрим справам.

Що кажуть народні традиції

У народі третій день Трійці — це вівторок, який також вважався святковим. У давнину вважалося гріхом працювати на землі у дні Зелених свят. Люди вірили, що таким чином можна розгнівати духів природи, які «ходять» по землі саме в цей період. Особливо забороняли копати землю, рубати дерева чи ламати гілки.

Також вважалося, що в третій день Трійці можна "прогнати" добрий урожай, якщо займатися важкою працею.

Коли працювати все ж дозволено

Попри традиції, у сучасному світі люди часто змушені працювати в будь-який день, особливо якщо мова йде про сільське господарство. Якщо погода чи обставини не залишають вибору, церква не засуджує таку працю — головне, щоб вона не була зневажливою до свята і не відвертала від духовного життя.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Яблучний пиріг, що тане в роті: ароматний десерт, який закохує з першого шматочка

Яблучний пиріг, що тане в роті: ароматний десерт, який закохує з першого шматочка

Як очистити чайник від накипу без запаху та хімії: дієвий лайфхак з картопляними очистками

Як очистити чайник від накипу без запаху та хімії: дієвий лайфхак з картопляними очистками

Сорти картоплі, які не рекомендують садити в Україні: не дають врожай

Сорти картоплі, які не рекомендують садити в Україні: не дають врожай

Ароматний яблучний пиріг на кефірі: простий рецепт, який завжди вдається

Ароматний яблучний пиріг на кефірі: простий рецепт, який завжди вдається

Кінець листопада - початок грудня - найкращий час для посадки озимої цибулі: сприятливі дні за місячним календарем

Кінець листопада - початок грудня - найкращий час для посадки озимої цибулі: сприятливі дні за місячним календарем

Пісне печиво виходить смачніше, ніж магазинне: найкращі швидкі рецепти

Пісне печиво виходить смачніше, ніж магазинне: найкращі швидкі рецепти

Свято наближається: у місті на Волині завершують облаштування «Різдвяного містечка»
фото

Свято наближається: у місті на Волині завершують облаштування «Різдвяного містечка»

Мочені яблука, які «вибухають» смаком: простий рецепт, що зберігається всю зиму

Мочені яблука, які «вибухають» смаком: простий рецепт, що зберігається всю зиму

Перед смаженням не обвалюйте рибу в борошні: як уникнути бризок олії та запаху

Перед смаженням не обвалюйте рибу в борошні: як уникнути бризок олії та запаху