У Червоному Хресті заявили, що не гарантували безпеку азовцям, бо не в силі

У Червоному Хресті заявили, що не гарантували безпеку азовцям, бо не в силі

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що не гарантував безпеки українських захисників і захисниць, які вийшли з Азовсталі в Маріуполі, бо це не в їхніх силах. Там зазначають, що як нейтральний посередник, МКЧХ «сприяв безпечному виходу учасників бойових дій із заводу Азовсталь у координації зі сторонами конфлікту».

Про це пише Кореспондент з посиланням на повідомлення на сайті організації.

 

«Ми не гарантували безпеку військовополонених, які опинилися в руках ворога, бо це не в наших силах. Ми заздалегідь пояснили це сторонам. Сторони конфлікту зобов’язані забезпечити захист військовополонених від актів насильства, залякування та суспільної цікавості, а також від наслідків воєнних дій. Тільки сторони конфлікту можуть остаточно забезпечити безпеку військовополонених», - заявили у Червоному Хресті.

 В організації також зазначили, що хоч їм і вдалося відвідати деяких військовополонених, які утримуються сторонами, але вони неодноразово заявляли, що все ще не мають доступу до всіх військовополонених, включаючи тих, що утримуються в Оленівці. 

«МКЧХ має бути дозволено відвідувати та повторно відвідувати військовополонених, зокрема тих, до яких йому ще не було надано доступу, і для виконання свого гуманітарного мандату», - йдеться у повідомленні.

 Відомо, що в ніч проти 29 липня пролунав вибух на території колишньої виправної колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області. Внаслідок цього знищено будівлю, в якій утримувалися українські військовополонені, виведені із заводу Азовсталь. За даними російської сторони, загинуло понад 50 українських захисників, кількість поранених невідома. Після теракту в Оленівці Червоний Хрест запросив доступ до колонії та всіх місць, де лікуються постраждалі або куди могли бути перевезені тіла. Червоний Хрест також запропонував підтримати евакуацію поранених та безкоштовно передати медикаменти, засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи ˜– ця пропозиція залишилася без відповіді, як і прохання про доступ. 

«Ми готові до дислокації до Оленівки. У нас вже є бригади медичної та судово-медичної експертизи, які працюють поблизу, оскільки ми працюємо в Донецьку з 2014 року», - додали у Червоному Хресті.

Можливо зацікавить

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

«Кинджали» - на захід: на Волині дві години тривала повітряна тривога

в Івано-Франківській області пролунали вибухи

Масштабна тривога в країні, що теж лунала на Волині: в Івано-Франківській області пролунали вибухи

Весілля
фото

14 років разом: на Волині побралися переселенці з Донеччини

журналістка війна

Чоловік зараз захищає Україну: на Волині прощатимуться із журналісткою-Героїнею Аллою Пушкарчук

війна Волинь

На Волині військові відкрили вогонь по авто, яке не зупинилось на блокпосту

ЗСУ поляки війна

На волинському пункті пропуску польські митники не пропускають автівки для ЗСУ: чи так це насправді

війна Волинь

Загинув унаслідок ворожого штурму: на Волині прощатимуться із Героєм Валерієм Петльовським

футбол війна Тимощук

У Росії вже заявили, що зрадник з Луцька Тимощук виграє суд проти України

Війна Луцьк

Другий траурний кортеж за два дні: до Луцька «на щиті» повертаються полеглі на війні Герої