Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців

У четвер, 19 жовтня у Луцьку в бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася презентація соціального фотопроєкту «Очі – дзеркало душі».

З метою привернення уваги громадськості до проблем ВПО, а також здійснення психотерапії через роботу зі світлинами благодійним фондом «Рокада» на Волині був зініційований соціальний фотопроєкт. 

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців

Як розповіла соціальна працівниця по роботі з громадами БФ «Рокада» Олена Кузьмич, під опікою благодійного фонду перебуває 19 прихистків по області, в яких наразі проживає близько 1000 переселенців. Для внутрішньо переміщених осіб працівники організовують різні заходи, займаються ремонтами в цих прихистках, а також організовують там громадські проєкти.

Одним з таких соціальних проєктів став соціальний фотопроєкт. Фото передовсім зробили, бо ВПО, які часто втікали від лихоліть війни, не взяли з собою фотоальбоми чи світлини.

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців
Соціальна працівниця по роботі з громадами БФ «Рокада» Олена Кузьмич

«Ми розуміємо, що мало хто зараз роздруковує фото, вже давно ніхто не робить фотоальбомів, тому цей проєкт до того ж і про спогади. За ці 1,5 року народилися дітки, хтось пішов в школу, в людей з’явилося більше зморшок. Пам’ять на телефоні може зникнути, разом з нею можуть зникнути і фото», – каже Олена Кузьмич.

Тому працівники БФ «Рокада» вирішили об’їздити 19 прихистків, сфотографувати понад 300 осіб та роздрукувати майже 1000 фото.

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців

Виставка у Луцьку триватиме 2 тижні. Далі працівники БФ «Рокада» організовуватимуть соціальний проєкт в інших куточках області.

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців
Фотограф Роман Домбровський-Нестеренко

Місцевий фотограф Роман Домбровський-Нестеренко розповів, що це була одна з найемоційніших та одна з найскладніших його робіт. 

«Емоційна палітра дуже велика, коли я брався за проєкт, тоді не підозрював, наскільки він стане важливим для мене та як він переверне мій світогляд. Велика кількість історій, майже 300 людей і кожен – це окремий всесвіт. Коли я працював над фотографіями, я згадував кожну історію», – каже Роман Домбровський-Нестеренко .

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців
Валерія Амерова

Переселенка з Краматорська, Донецької  області Валерія Амерова приїхала у Луцьк 9 березня 2022 року. Жінка каже, що почуває себе тут своєю.

«Виставка мені дуже сподобалася, передаються емоції людей і навіть можна побачити когось знайомого. Ця виставка, як згадка, про ті важкі часи. В той же час ми гості тут і це приємно, що нас будуть бачити навіть тоді, коли ми поїдемо звідси», – ділиться враженнями Валерія Амерова.

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців

«Я маю надію, що ми якомога швидше здобудемо перемогу і люди, які будуть мати можливість повернутися, ці фото будуть в них на згадку, про нашу теплу Волинь, яка їх зустрічала. А хто не повернеться, також будуть мати згадку про той період адаптації та інтеграції, де їх прийняли», – каже координаторка благодійного фонду «Рокада» на Волині Ірина Корольчук.

Кожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенцівКожен - окремий всесвіт: у Луцьку презентували фотовиставку світлин переселенців

Проєкт реалізовується за підтримки UNHCR Ukraine – Aгентство ООН у справах біженців в Україні.

Читайте також:

• «Навчити активно жити у нових умовах»: як на Волині допомагають переселенцям

• Три авто для ЗСУ і 2 тонни вантажу: волинські волонтери доставили допомогу на Донеччину

• Лучанка в підвалі облаштувала прихисток для переселенців

Можливо зацікавить