«Ви сидите на золоті і мусите заробляти»: Ірен Роздобудько висловилася про Луцьк та його багату історію

Місто натхнення

У Луцьку відбулася пресконференція з нагоди відкриття ІІ Луцької літературної резиденції «Місто Натхнення» за участі письменниці та резидентки Ірен Роздобудько, заступниці міського голови Ірини Чебелюк, начальниці управління туризму та промоції міста Катерини Теліпської та поетки Ольги Ольхової.

Нагадаємо, 7 жовтня стартувала Луцька літературна резиденція «Місто натхнення», присвячена зʼїзду європейських монархів у Луцьку 1429 року.Цьогоріч резидентками є відомі українські письменниці Ірен Роздобудько і Ольга Купріян, а резиденція триватиме 10 днів, до 17 жовтня.

Її метою є популяризація однієї з головних брендо- і туристоутворюючих для нашої громади подій - зʼїзду європейських монархів у Луцьку 1429 року, а також промоція Луцька як міста зародження європейської дипломатії та європейського культурного контексту.

У четрвер, 10 жовтня, у музейному просторі «Окольний замок» відбулася пресконференція з нагоди відкриття ІІ Луцької літературної резиденції «Місто Натхнення». Присутні мали змогу наживо поспілкуватися з Ірен Роздобудько та почути важливі для кожного лучанина слова, що наше місто, його історія — це скарб, який треба берегти та популяризувати.

«Часом, коли люди живуть в якомусь певному місті, працюють, щось роблять, їдять, сидять, вони навіть не помічають, що ходять по золоту. Так от, це - ваше золото. Ви сидите на золоті і мусите на цьому заробляти», - зауважила Ірен Роздобудько.

Письменниця зазначила, що історія нашого міста, події, що у ньому відбувалися - це чудова основа для сюжету повнометражного фільму, не тільки книги.

«Ви сидите на золоті і мусите заробляти»: Ірен Роздобудько висловилася про Луцьк та його багату історію«Ви сидите на золоті і мусите заробляти»: Ірен Роздобудько висловилася про Луцьк та його багату історію

Фіналізуватимуть цьогорічну Резиденцію два твори — дорослий і дитячий, які резидентки створять в межах резиденції та під її впливом. Твори, в яких Луцьк стане місцем подій, героєм чи містом персонажів, покликані популяризувати місто в українському та європейському культурних контекстах та промувати Луцьк як привабливу туристичну дестинацію.

«Ви сидите на золоті і мусите заробляти»: Ірен Роздобудько висловилася про Луцьк та його багату історію«Ви сидите на золоті і мусите заробляти»: Ірен Роздобудько висловилася про Луцьк та його багату історію«Ви сидите на золоті і мусите заробляти»: Ірен Роздобудько висловилася про Луцьк та його багату історію

Довідково:

Один з найбільших конгресів у тогочасній Східній Європі - зʼїзд монархів європейських держав, відбувся у Луцьку 595 років тому, у січні 1429 року.На ньому було закладено фундамент концепції інтеграції європейських держав і народів, яка через століття знайшла своє відображення у форміЄвропейського Союзу.

Деякі дослідники озвучують думку про те, що Луцький зʼїзд став одним із перших кроків на шляху зародження і розвитку європейської дипломатії. Зʼїзд монархів продемонстрував готовність провідних середньовічних держав до конструктивного діалогу — вже тоді державні керманичі зрозуміли, що якісно кращим і результативнішим є вирішення проблем шляхом перемовин, а не зброї.В будь-якому разі для Луцька ця подія стала історичною віхою, адже після неї місто отримало європейське визнання і було позначене на європейських мапах.

Зʼїзд був важливою геополітичною подією. Його головним питанням, як і тепер, було подолання загрози зі Сходу. Нашими союзниками тоді, як і тепер, були литовці, латвійці, естонці, поляки, фіни, данці, німці, французи, італійці. 

Читайте також:

Можливо зацікавить