«Нащо мені той пінопласт?!»: деталі скандалу у луцькому ОСББ через утеплення будинку. Відео

У Луцьку скандал з ОСББ через утеплення будинку

У Луцьку - скандал в ОСББ. Мешканці одного з будинків підозрюють голову ОСББ у фальшуванні голосування. Вона опитувала, щоб вирішити про утеплення дому. І начебто більшість проголосувала «за». Коли ж ініціативна група взялася перевіряти, то виявила інше. Ситуація загострена ще й тим, що люди виплачують ще кредит за ремонт даху, а тут раптом з’являється новий і ще більший.

Деталі конфлікту розповіли у сюжеті 12 каналу.

«Нащо мені той пінопласт, скажіть мені, будь ласка? Вже різні відгуки ідуть, щоб заробити? Хто має зробити? Він нам не потрібний», - обурюється одна з мешканок будинку.

Катерина разом з іншими мешканцями ОСББ «Відродження 7» в один із днів почули гуркіт на вулиці. Вийшовши дізнатися причину, зрозуміли, що у їхньому дворі починають підготовчі роботи до утеплення та зміни фасаду будинку. І хоч керівник ОСББ повідомляла й проводила опитування про необхідність утеплити будинок, люди обурені: адже згоду на такі роботи давали не всі. Тим більше на негайні. 

«Поліцію вчора визвали, зареєстрували факт того, що вони мені тут влаштовують. Вот кого вони слухають! Розгрузили вагончик. Бігом-бігом, я кажу: «Для чого ця швидкість така?» Люди не можуть отямитись», - каже Василь, мешканець ОСББ «Відродження 7».

Рішення про ремонт дому приймають за результатами голосування мешканців. Голова ОСББ Раїса Байда запевняє, що голосів для початку підготовчих робіт з утеплення у неї достатньо. Зі 153 квартир власники більшості - ЗА утеплення. І ще станом на кінець минулого тижня їх, мовляв, був уже 51%.

Тим часом частина мешканців сумнівається у тому, що ЗА проголосувала дійсно більшість. Тож створили ініціативну групу і пішли перевіряти. Результати змусили їх сумніватися ще більше

«Тут 90 квартир пройшли, з 90 квартир 61 квартира проти. З 90 квартир», - стверджує Василь. 

Активісти показують фото з опитування - свого і голови ОСББ. На цьому знімку видно, що представник однієї з квартир написав, що ПРОТИ утеплення, коли його питала ініціативна група. А на листі в голови ОСББ та ж сама людина - підписалася, що вона ЗА. І таких розбіжностей, кажуть, нарахували більше десятка.

Люди переймаються підрахунком голосів не з добра: бояться залізти в борги. Пояснюють: ще продовжують розраховуватись за перекриття, яке їм вартувало близько 1-го мільйона 800 тисяч. Де знайти ще грошей на утеплення - не знають. Бояться, що через новий проєкт не зможуть платити за комуналку і їм знімуть субсидії. 

«У нас тут такі, що у бюджетних установах працювали. Ну, наприклад, у мене пенсія 3 тисячі. От як я можу за три тисячі оплатити комуналку, і ще в мене 37 тисяч виходить за цей фасад, і треба за рік оплатити. Ну, в мене за рік, мабуть, ну, мабуть, буде така пенсія за рік», - бідкається Валентина, мешканка ОСББ «Відродження 7».

Жінка розповідає, що голова ОСББ на нарікання про брак грошей начебто запропонувала людям таке:

«Вона говорить, що значить з дітей своїх збивайте, бо комусь ця квартира дістанеться. З онуків, ну як можна про це говорити, як можна своїх внуків та дітей цим нагороджувати? Ще мова така пройшла, - «а ви знаєте, за скільки ви продасте свою квартиру, коли утеплите?». Так чого рахувати наші гроші?!», - обурюється Валентина.

Голова ОСББ запевняє: програма з утеплення вигідна - за нею лише 30 % вартості проєкту оплачує ОСББ, а 70 % - фонд Енергоефективності. Співпрацюють з ним уже два роки: зробили підвал, дах, вікна й балкони. Тепер цей фонд дав аванс у розмірі 20%. А найголовніше - що фасад треба ремонтувати:

«Проблема в тому, що наш парапет вже настільки знищений, його треба накривати, там затикає постійно і починають падати. Якщо ми підемо з тої сторони, ви побачите краще, що воно там падає. І мешканці говорять: «От буквально на тому тижні впало десь 5 плиток з таким грохотом, це небезпечно для життя людей. Хто буде за це відповідати?» - зазначає Раїса Байда, голова ОСББ «Відродження 7».

Який вихід у мешканців будинку, яких більше хвилюють питання, чим платити і чи чесні результати опитування? Експерт, до якого звернулися за коментарем, наголошує: такі рішення дійсно приймаються винятково більшістю. Тут важливо усе: і збори, і опитування - і протокол. Тільки з ним на руках голова ОСББ може укладати договір із ремонтною фірмою

«Рішення загальних зборів має бути оформлене протоколом, в якому фіксується рішення більшості громадян, які проживають. Цим протоколом також має бути уповноважена голова зборів на підписання того чи іншого провадження», - каже адвокат Віктор Шевчук

Юрист каже, що ситуації, коли мешканці сумніваються у доброчесності голів ОСББ, трапляються досить часто. Щоб перевірити, чи діє та ж голова ОСББ «Відродження, 7» у правовому полі - радить два варіанти дій. Перший - переконатися чи більшість - не фіктивна. Правник радить скликати збори. Або - каже - звертатися до суду

«В даній ситуації я б радив особам, які вважають, що їх права порушені, або тій частині співвласників квартир в будинку, які не задоволені головою - або ініціювати нові збори, щоб відмінити рішення. Або звернутися до фахівців, які зможуть захистити їх права в судовому порядку. Треба досліджувати ці документи на їх правильність, відповідність законодавству і взагалі на відповідність їх волевиявленню - чи дійсно відображено в цих документах та воля більшості жильців, які живуть в даному об”єднанні», - розповів Віктор Шевчук.

За ким правда у цьому конфлікті й чи справді голосування було сфальшоване - мають виявити нові загальні збори у квітні. Цього разу їх скликає ініціативна група ОСББ. Тим часом ремонт і утеплення фасаду у дворі набирає обертів.

Читайте також:

Можливо зацікавить