У Луцьку відкрили новий музейний простір «Окольний замок»

У Луцьку відкрили новий музейний простір «Окольний замок»

У Старому місті в Луцьку відкрили музейний простір «Окольний замок».

Це новий туристичний об’єкт, створений на базі відреставрованих пам’яток архітектури національного значення: Вежі князів Чорторийських з оборонним муром та Монастиря єзуїтів із підземеллями, - повідомив міський голова Ігор Поліщук.

Збереження цих пам’яток від руйнації та наповнення новим змістом стало можливим завдяки участі Луцької міської ради у міжнародному проєкті «Нове життя Старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва ПБУ 2014-2020.

«Успішну реалізацію цього проєкту нещодавно високо оцінили організатори Програми, які визнали спільний проєкт Луцька і Любліна одним із 10 найкращих реалізованих проєктів Програми транскордонного співробітництва ПБУ 2014-2020 з поміж сотні аналогічних, що отримали фінансування Європейського Союзу», - зазначив очільник громади.

Проєкт ревіталізації історичних пам’яток став унікальним як за кількістю грантового фінансування Європейського Союзу – понад один мільйон євро, так і за масштабом виконаних робіт – розчищено 700 м2 підземель, відреставровано 2 300 м2 фасадів. Реставраційні роботи тривали з 2018-го по 2022 рік.

«Дякую Програмі транскордонного співробітництва, нашим польським друзям та партнерам, нашим грантодавцям за те, що ми мали можливість реалізовувати цей проєкт, і за таку чудову інвестицію в наше місто. Дякую архітекторам і проєктантам, усім працівникам, які виконували роботи. Дякую нашій команді, яка з почату 2018 року долала всі труднощі, які були на шляху до сьогоднішнього відкриття. І звичайно, дякую Збройним силам України і Господу Богу за те, що маємо можливість під час повномасштабної війни завершити цей проєкт», - підкреслив Ігор Поліщук.

Родзинкою музейного простору «Окольний замок» є знамениті луцькі підземелля. Про них уже давно ходили легенди, а тепер підземелля Монастиря єзуїтів стали доступні для широкого загалу. Це креативний музейний простір, що складається з 18 розчищених кімнат і 4 коридорів. У них розміщені галерея рицарства, експозиція навчального процесу у єзуїтському колегіумі, мультимедійна система з інтерактивним смарт-табло, шоломами віртуальної реальності, силіконова фігура монаха-єзуїта, голограма привида.

Лучан та гостей міста запрошують відкрити для себе нові сторінки історії Луцька та отримати позитивні емоції від подорожі в часі. 

Можливо зацікавить