У Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променад

У Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променад

У суботу, 9 вересня, на території Музейного простору «Окольний замок» з нагоди Дня міста відбувся арт-променад «Так звучить Луцьк». Відвідати захід завітало чи не пів міста: від малого до старого.

Спочатку ковідні обмеження, а потім - війна паралізували мистецькі масові заходи у Луцьку. Тож організатори арт-променаду, Луька міська рада рада спільно з театром «Гармидер», вирішили опанувати японське мистецтво «кінцугі», аби «склеїти все зламане і виділити шрами золотом».

«Арт-променад завжди був святом, яким ми відкривали туристичні сезони, проте війна зламала наше усталене життя та плани на майбутнє. В цих умовах ми ставили собі питання: чи проводити арт-променад, чи на часі це сьогодні, коли ворог руйнує нашу країну, залишаючи по собі страшні шрами на наших містах? Тому ми змушені опановувати мистецтво «кінцугі» та вчитися жити з цими шрамами», - кажуть організатори.

У Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променад

У японській культурі поняття «кінцугі» дослівно означає «золоте з’єднання, золота латка» і є традиційним методом ремонту кераміки, коли фрагменти розбитої речі склеюються лаком з додаванням найтоншого порошкового золота. Таким чином, виділяючи тріщини та сліди ремонту, акцентують на продовженні, а не закінченні життя речі.

У Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променад

В першій частині заходу, який режисерувала Руслана Порицька, лучани насолоджувалися поезією та театралізованим дійством від «Гармидеру». Львів’янка Мар’яна Савка та волинянка Ольга Ольхова декламували не тільки власні вірші, а й твори Лізи Жарікової з Луганська. Планувалося, що ця поетеса також буде присутня на арт-променаді, проте зараз вона служить у лавах ЗСУ.

«За допомогою віршів і музики ми хочемо «склеювати» країну, людей, і наші спільні рани душ і сердець. Тож арт-променад ми даруємо місту і лучанам. І тим, хто народився й прожив тут усе своє життя, так і тим, для кого Луцьк став прихистком через втрату своїх рідних домівок», - кажуть органіхатори заходу.

У Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променад

У другій частині арт-променаду гості слухали виступ Архієрейського камерного хору «Оранта» та симфонічного оркестру Луганської філармонії під керівництвом львівського диригента Івана Остаповича. Тривало це дійство символічно для країни, яка щодня отримує нові й нові рани і шрами, - під звуки «Реквієму» Луїджі Керубіні.

У Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променадУ Луцьку загоювали рани золотими нитками: поезією та музикою. Як відбувався арт-променад

Читайте також:

 

Можливо зацікавить