У Луцьку змагалися поранені ветерани-захисники

У Луцьку змагалися поранені ветерани-захисники

29 вересня у Луцьку пройшли командні змагання «Звитяга нескорених» серед ветеранів-захисників України, які мають поранення або ампутації.

До Луцька з’їхалися ветерани війни із різних областей України, які об'єдналися у 14 команд, розповів Суспільному президент федерації стронгмену України Сергій Конюшок.

«Команда складається із трьох осіб. Надзвичайно велика кількість ветеранів у нас в країні є і спорт є один із найефективніших методів ресоціалізації ветерана в цивільне життя», — додав очільник федерації стронгмену.

Змагання відбувалися у чотирьох дисциплінах.

Боєць на позивний «Чернівці» служить у спецпідрозділі, назву якого з міркувань безпеки не називає. Він третій рік у війську. Штурмовик отримав поранення під містом Часів Яр на Донеччині. Каже: під ногою розірвалася граната.

У Луцьку змагалися поранені ветерани-захисники
Учасник змагань "Звитяга нескорених" у Луцьку із позивним "Чернівці". Суспільне Луцьк

«Відновлююся до цих пір, — говорить ветеран. — Допомагають рідні і спорт. Без спорту, навіть, коли лежав в госпіталі, не міг. Тишком-нишком виходив на турніки, на брусся. Трохи займався».

У Луцьку змагалися поранені ветерани-захисники
Капітан Луцької команди на змаганнях "Звитяга нескорених" Тарас Сасовський. Суспільне Луцьк

Серед дисциплін — жим гирі, штанги, вправи на велотренажері за три хвилини і веслування на тренажері за 100 секунд. Капітан луцької команди — Тарас Сасовський, колишній боєць 100 бригади, який втратив під Бахмутом частину обох ніг. Із серпня 2023 пересувається на протезах.

«Хочемо своїм прикладом показати, що життя після поранення, воно не закінчується, воно продовжується і стає ще цікавішим, ще кращим. Я щиро запрошую всіх ветеранів, ветеранок. Долучайтеся, займайтеся спортом, показуйте результати», — каже капітан луцької команди.

Ще один учасник з Луцька – В’ячеслав Оксентюк. Він демобілізувався із волинської «сотки» після поранення та загибелі на війні батька.

У Луцьку змагалися поранені ветерани-захисники
В'ячеслав Оксентюк на змаганнях "Звитяга нескорених". Суспільне Луцьк

«У 2014-2015 році було поранення, я повернувся до нормального життя, так само у 2022-2023 після поранення, завдяки таким заходам, завдяки спорту я повернувся до нормального життя», — зізнається ветеран.

Головним рефері змагань став спортсмен Василь Вірастюк. З його слів, самодисципліна та спорт — важливі для реабілітації ветеранів. Також військові потребують уваги.

«Важливо те, що ви бачите на трибунах. Є глядачі, вони повинні своїми аплодисментами дякувати нашим хлопцям ветеранам. Знати, що люди їм дякують за їхню непросту роботу», — додав Вірастюк.

У Луцьку змагалися поранені ветерани-захисники
Рефері змагань ветеранів у Луцьку Василь Вірастюк. Суспільне Луцьк

«Звитяга нескорених» у Луцьку — 14 такий захід в Україні, який завершує цей сезон. Зі слів Василя Вірастюка, у Луцьку вперше його провели як командні змагання. Двоє лучан – Тарас Сасовський та Олег Моргун увійшли до Національної збірної й поїдуть представляти Україну на міжнародні змагання серед ветеранів, що відбудуться у жовтні в Мадриді.

Читайте також: 

Можливо зацікавить