Глава греко-католиків України приїхав до Луцька

Глава греко-католиків України приїхав до Луцька

У суботу, 8 липня до Луцька приїхав Отець і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав, щоб обговорити питання єдності українців. 

Блаженніший Патріарх провів пресконференцію у Луцькому монастирі Святого Василія Великого.

Він затронув питання єдності християн у світлі життєвого кредо святого священномученика Йосафата, сина волинської землі «Щоб усі були одно».

Саме цього року припадає 400-ліття з дня його мученицької смерті за справу з єдинення християн.

«Я дякую нашим єпископам, священникам, монахам та монахиням, я пишаюся ними», – говорить митрополит.

«Коли я бачу наших священників на Харківщині, Донеччині, Чернігівщині, Сумщині, Київщині, Луганщині і на всіх інших частинах України, священників які жодної хвилини не сумнівалися, чи їм бути там до кінця зі своїм народом. Усі наші пастирі залишилася зі своїм народом», – каже Блаженніший Святослав.

Зі слів митрополита, з вересня греко-католицька церква буде намагатися переучувати кожного свого священника, та відкриють для них окрему програму душпастирства «Зцілення ран війни».

Глава греко-католиків України приїхав до Луцька

Як пояснив Блаженніший, зроблять це для того, щоб навчити священників бути справді духовними цілителями, які повинні бачити, що відбувається всередині травмованої людини.

З вересня 2023 року цю програму відкриють. 

«Ще один з елементів душпастерства є духовна опіка над внутрішньо переміщеними особами, мільйони українців покинули батьківщину», – додає глава греко-католиків України.

Як розповів митрополит, механізму звільнення чи обміну цивільних людей немає, тому що брати в заручники цивільних людей – це злочин проти міжнародного права, їх повинні звільняти просто так. 

«Україна немає в себе заручників росіян, для того щоб обміняти цивільних на цивільних», – повідомляє Блаженніший Святослав

Глава греко-католиків України приїхав до Луцька

Він проінформував, що зустрічався з дружинами волонтерів, які потрапили у російський полон, як цивільні і вже рік не можуть нічого зробити. Навіть коли приходять до різних органів державної влади. 

Кажуть, що коли йдеться про звільнення цивільної особи, нажаль нічого не можуть зробити. 

Глава української греко-католицької церкви розповів, що вірить у те, що незабаром усі церкви воєдино молитимуться за одним престолом, як і повернеться у власність держави Почаївська Лавра.

Глава греко-католиків України приїхав до Луцька

Читайте також:

• Волинські художники розписують столітню церкву на Тернопільщині

• ПЦУ і УГКЦ переходять на новий календар: нові дати свят в Україні на 2023 рік

• На Волині священник тримав зв’язаною скотчем дитину через зірвані біля костелу черешні. Подробиці інциденту

Можливо зацікавить