У Мін'юсті відповіли, скільки ув'язнених можуть мобілізувати на фронт

ув'язненні на фронті

Україна дала можливість ув'язненим громадянам стати на захист держави. Понад 3 тисячі засуджених вже мобілізували. Проте ще 27 тисяч потенційно можуть також приєднатися до ЗСУ в обмін на умовно-дострокове звільнення.

Про це пише Associated Press

Заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька розповіла, що інтерес до програми умовно-дострокового звільнення для служби у війську перевищив очікування, і Мін’юст може забезпечити до 5000 новобранців.

«Багато мотивів походить від бажання повернутися додому героєм, а не повернутися додому з в’язниці», - сказала вона.

Але засуджених одразу не допускають до мобілізації: вони повинні пройти співбесіду, медичний огляд та перегляд судимості. Також до служби не можуть допустити тих, хто опинився у в'язниці через зґвалтування, вбивство двох й більше осіб чи злочини проти національної безпеки України.

У виданні також зазначають, що Україна показує чітку різницю між державною програмою та вербуванням засуджених у країні-агресорі Росії. В останній, як правило, засуджених відправляють на смертоносні бої. В той же час українська програма передбачає інтеграцію в'язнів у регулярні українські фронтові підрозділи.

«Після перевірки умовно-достроково звільнених ув'язнених відправляють на базову підготовку до таборів, де вони навчаються поводженню зі зброєю та іншим основам бою. Навчання завершується пізніше, коли вони приєднуються до окремих підрозділів», - йдеться у статті.

Читайте також: