«У нас зараз найсильніша збірна»: відомий екстренер «Волині» розповів про гру національної команди перед стартом Євро-2024

Маркевич Євро збірна

Колишній тренер національної збірної України та луцької «Волині» Мирон Маркевич поділився враженнями від гри національної збірної України проти Молдови (4:0).

 Напередодні національна збірна України провела свій заключний із трьох контрольних поєдинків перед стартом Євро-2024. У Кишиневі команда Сергія Реброва реабілітувався за поразку від Польщі (1:3) та безгольову нічию проти Німеччини (0:0) та декласувала Молдову (4:0), пише Український футбол.

«У Зінченка стільки досвіду за плечима, що він тільки на цьому може виїхати»

– Мироне Богдановичу, розраховували на таку яскраву перемогу нашої головної команди країни?

– Мене не стільки рахунок тішить, скільки те, як грала Україна. Сподобалося. А чи розраховував я на 4:0 на нашу користь? Ясно, що наша команда і збірна Молдови – то дві різні за класом команди. Ми мали перемагати. Та знаєте, молдавани так вдома дуже давно не програвали. Може, позначився на функціональному стані команди Сергія Клещенка той факт, що вони три дні тому провели досить енергозатратний матч проти Кіпра (3:2). Свіжості їм точно не вистачало. То видно було зразу, з перших хвилин.

У нас в попередній грі з Польщею (1:3), будемо відвертими, грали резервісти, а в Кишиневі вийшов бойовий склад. От і маємо 4:0 на табло на нашу користь. Хороша видалась гра. Добре, що перемогли і набули впевненості, бо це важливо. Єдине, що зараз турбує – травма Віталія Миколенка. А так, особисто я дивлюся з оптимізмом на майбутнє цієї збірної на чемпіонаті Європи.

«У нас зараз найсильніша збірна»: відомий екстренер «Волині» розповів про гру національної команди перед стартом Євро-2024

– Поки остаточний вердикт лікарів по Миколенку невідомий. Та як би там не було, найпевніше, як мінімум у першій грі на Євро-2024 ми Віталія не побачимо. У грі проти Молдови його замінив Зінченко. Скоріше за все, Олександр вийде і на гру з Румунією. Рівноцінна заміна, зважаючи на дуже слабку кінцівку чемпіонату у виконанні оборонця лондонського Арсенала, який втратив місце у складі команди Мікеля Артети?

– Ясно, якщо у Миколенка діагностують складне пошкодження, то його замінить Зінченко. Кандидат номер один на цю позицію. А те, що в нього змазана була кінцівка клубного сезону, то таке. У Зінченка стільки досвіду за плечима, що він тільки на цьому може виїхати. Не «стушується» точно. Він у Манчестер Сіті чудово грав саме на позиції лівого захисника. Олександр дуже хороший у підіграші. Він практично не губить м’ячі. Один з найкращих наших оборонців у цьому плані. 

Якщо ж Олександра порівняти з Миколенком суто  в захисному платі, то Віталій трохи сильніший. Більш цупкий. Більше сконцентрований саме на оборонних діях.

– Хто найкращий гравець матчу проти Молдови? 

– Знаєте, проти Молдови всі добре грали. Саме командна гра, взаємодія мені сподобалася найбільше. Так от, не думаю, що виділити когось то буде доречним.

– Георгій Судаков за системою гол плюс пас має три пункти: двічі асистував, одного разу забив. Хіба не заслуговує на «Лева матчу»?

– Добре Судаков зіграв, погоджуюсь. Однак і Роман Яремчук дуже якісно відпрацював той ігровий час, шо мав (перший тайм). Гол хороший забив. Тарас Степаненко на високому рівні зіграв.

«У нас зараз найсильніша збірна»: відомий екстренер «Волині» розповів про гру національної команди перед стартом Євро-2024

Проти Молдови вийшов склад, який є максимально наближеним до основного. Думаю, що на 90 відсотків це та стартова одинадцятка, яку ми побачимо у першій грі на Євро-2024 проти Румунії. Максимум буде одна-дві зміни. Артем Довбик, наприклад, може почати зі старту.

«Бабогло трохи загубився у матчі проти України? Та яке там трішки, добре так»

– Під час першого голу України у виконанні Яремчука трохи загубився захисник Молдови, Ваш підопічний по Карпатам Владислав Бабогло. «Напхаєте» йому, як до Львова повернеться?

– Та яке там трішки, добре так (сміється). Не можна такі помилки допускати. 

Знаєте, я дивився не одну гру молдаван і бачив, що вони можуть грати набагато краще. Як на мене, проти України Молдова провела найгіршу свою гру за останні два роки. У відборі на Євро-2024 вони хіба Чехії 0:3 програли (у тій грі теж «відзначився» Бабогло, який заробив червону картку, – прим. В.Г.). 

– Як Вам Микола Шапаренко в опорній зоні? Я був трішки у ступорі, коли побачив динамівця у парі з Тарасом Степаненком саме на цій позиції.

– То питання до Реброва. Не знаю, як і коментувати. Він поряд із гравцями зараз перебуває кожного дня, йому видніше. Суто тренерське рішення. Та я не сказав би, що динамівець сильно загубився в центрі півзахисту.

«У нас зараз найсильніша збірна»: відомий екстренер «Волині» розповів про гру національної команди перед стартом Євро-2024

– Нарешті ми побачили у грі Андрія Луніна, але роботи в нього було обмаль: два удари у площину воріт.

– Так і є, ви все правильно сказали. Лунін більше стояв, аніж грав. Ударів, роботи в нього практично не було. Чи буде Андрій основним на Євро? Тут 50 на 50: або Лунін, або Трубін. Обирати Реброву. Ми-то дізнаємось зовсім скоро, за п’ять днів.

– Так, менше тижня залишилося до першої гри України в Німеччині. Які у Вас передчуття?

– Україна на Євро-2024 стовідсотково має виходити з такої групи. У нас зараз найсильніша збірна за весь час Незалежності. Навіть сильніша за ту, що пробилась до 1/4 фіналу на чемпіонаті світу у Німеччині в 2006 році з Шевченком і Ребровим у складі.

Головне, щоб нам ще трішки Фортуна посміхнулась, дещиці фарту не завадить. Команда Сергія Реброва може дуже серйозно вистрілити на Євро-2024.

Довідково:

Мирон Маркевич розпочав тренерську кар'єру у луцькому «Торпедо». А у сезоні 1991-1992 він був головним тренером ФК «Волинь».

Читайте також:

Можливо зацікавить