«Потрібно надати більше повноважень співробітникам ТЦК»: ветеран з Луцька розповів про мобілізацію

Мобілізація

Лучанин Віктор-Микола Гаврилюк розповів, що найбільша проблема, яка стосується мобілізації, полягає у тому, що люди думають, що вони втомилися від війни, а також ведуться на ІПСО (інформаційно-психологічну операцію).

Таку думку він висловив у інтерв’ю для видання «Insider Media» у рамках проєкту «Генерація Успішних Людей».

«Люди чомусь думають, якщо тебе мобілізують, ти на наступний день помираєш. От все: посадили в бусик – ти вмер. Це відбувається не так. Є період навчань, підготовки, забезпечення. Є різні посади у війську! Когось можуть відправити штурмовиком, а когось -  діловодом сидіти з паперами на Закарпатті. Я знаю людей, яких мобілізували в ТЦК на Закарпатті. Але знаю і добровольців.

Зазвичай різні такі штурмові штуки вони більш добровольчі, ніж примусові, але люди цього не розуміють. Відповідно вони дуже цього сильно бояться, розганяють різного роду зраду і воно сніжною кулею наростає», - розповідає Вітя-Коля.

За його словами, проблема з боку влади – вакуум інформації.

«Ми робимо дуже мало пропаганди, дуже мало проговорюємо речей, які мають проговорити. Влада зверху має взяти і сказати: «Треба то-то і то-то». А вона намагається якось перекидати відповідальність. Але разом з тим і люди самі не хочуть брати на себе відповідальність, хочуть, щоб їм, власне, тикнули носом», - додав чоловік.

Ветеран зауважив, що коли служив у війську, не помічав, що є так багато ухилянтів.

«Це доволі такий свіжий наратив. Власне, коли я вже був поранений. Тому не можу казати, що про це говорять в армії, але, звичайно, до цього є тотальна зневага! Тобто коли людина свідомо ухиляється від служби у війську, того, щоб захищати свій дім, свою державу… ну це просто. Ти не можеш поважати таку людину! А коли люди починають ще й вихвалятися і пишатися цим – це щось тотально неприйнятне. Неважливо, чи це робить сама людина, чи це робить жінка, яка хвалиться, що краще «чоловік-ухилянт, аніж мертвий ЗСУшник». Це щось неприйнятне! Коли людина ухиляється від служби, пишатися цим – це явно поза моральними нормами», - підкреслив ветеран.

На думку Віті-Колі, аби вирішити проблему з ухилянтами, має бути більше державної пропаганди, пояснювальної: як це все працює та що очікує людей. Окрім цього, він вважає, що потрібна більша боротьба з ворожою ІПСО і з тими, хто просуває відповідні наративи в Україні.

«Основна проблема в тому, що люди ведуться на різне лайно і починають в це вірити, починають чомусь цього боятися. Відповідно з цим всім треба боротися. Я б казав: більше повноважень співробітникам ТЦК, бо зараз вже неодноразові випадки є нападів на співробітників ТЦК. Це щось також поза нормами моралі і закону.

Співробітники ТЦК мають мати право себе захищати, коли на них на падають цивільні особи, які ухиляються від мобілізації або є деструктивними елементами. Тобто ці всі ці деструктивні елементи мають нести кримінальну відповідальність в такому разі, а співробітники ТЦК мають мати можливість себе захищати», - резюмував ВК.

Читайте також:

Можливо зацікавить