Україна втрачає мільярди гривень на енергетичних тарифах - в чому причина та хто за цим стоїть

Україна втрачає мільярди гривень на енергетичних тарифах - в чому причина та хто за цим стоїть

Україна пережила зиму, хоча й з труднощами, але енергетика встояла. Водночас експерти в один голос стверджують, що грошей у секторі критично мало, тож для відновлення знищеного обстрілами обладнання та його захисту залучаються всі можливості – від внутрішніх резервів до міжнародної допомоги.

Журналісти видання Коротко Про провели розповіли, чи можуть українцям не підвищувати тарифи на електроенергію під час війни, як країна втрачає мільярди та хто винен в аферах з тарифами.

Тарифи під час війни

Надворі початок березня, і вже можемо констатувати, що українська енергетика пройшла цю зиму хоча і з труднощами, але стійко. При цьому фахівці наголошують, що грошей у секторі енергетики не вистачає. Для відновлення знищеного обстрілами Росії обладнання та підстанції залучаються кошти з бюджету України та від міжнародних партнерів.

При цьому підвищення тарифів для українців під час війни – питання з очевидним політичним забарвленням. 30 травня минулого року уряд ухвалив рішення про збільшення тарифу для населення з 1,68 грн кВт*год до 2,64 грн кВт*год. Одним із факторів, який призвів до такого рішення, називали накопичення боргів та нестачу коштів для компенсації АТ НАЕК «Енергоатом» та ПАТ «Укргідроенерго» різниці між ринковою вартістю електроенергії для кінцевих споживачів, яка становить понад 6 грн/кВт*год, та тарифом для населення. Тобто тариф для населення був майже у 4 рази менший. І саме у цій різниці схована схема масштабної афери.

Схема афери

Схема, як і у всіх подібних аферах, дуже проста. Протягом останніх років підприємці масово підключались до мереж операторів систем розподілу під виглядом «побутових споживачів». Тобто не готель чи офіс отримує електроенергію, а рядовий споживач. Чому афера стала можливою?  Як зазначають, через бездіяльність та відсутність регуляторних рішень з боку НКРЕКП. І дуже схоже на те, що цю бездіяльність добре оплачують. При цьому одними із тих, хто має вигоду, виступають представники операторів систем розподілу, які за «відкати» закривають очі на споживання «пільгової» електроенергії.

Фахівці кажуть, що на початку поточного року контролюючими органами у ході перевірок вже виявлено численні факти приєднання торгово-офісних та готельно-ресторанних комплексів за «побутовими» тарифами на території цілого ряду областей. При цьому більшість  таких схем безперешкодно функціонували не один рік. Загальна сума збитків державі від компенсації тарифів на території лише однієї області України може сягати сотень мільйонів гривень! Ще раз: лише в одній області під час війни держава втрачає на аферах з енергетичними тарифами сотні мільйонів! В цілому по країні можна говорити про мільярдні збитки.

Хто заробив на схемі?

Згідно з нашою інформацією, наразі правоохоронні органи активно зайняті викоріненням цієї схеми. Цікавим є той факт, що участь у ній беруть представники як державних, так і приватних обленерго.

Очевидно, що здійснення такої афери неможливе без участі державного регулятора – у нашому випадку НКРЕКП. Це саме той орган, на який законодавством покладено обов’язок здійснення регулювання, моніторингу та контролю щодо споживання електроенергії. Проте функціонери комісії дивним чином роками не помічають мільярдних зловживань і схем. Зрозуміло, що «побутовий споживач» не може використовувати «аномальні» сотні тисяч кіловат. Це неможливо не помітити. І вони, напевно, таки помічають, проте не хочуть виправляти ситуацію.

Втім, розв'язання питання не є надто проблематичним – варто хоча б прописати у правилах ринку (пряма відповідальність НКРЕКП) дві норми – розподіл споживачів залежно від кількості спожитої електроенергії та закріплення обов’язку здійснювати хоча б періодично візуальний огляд точок приєднання.

Зміни регулятором не вносяться, прогалини не заповнюються, винні особи уникають будь-якої відповідальності. А держава у цей час недоотримує до бюджету мільярди. При цьому, обленерго жаліються на поганий матеріальний стан та просять додаткових коштів, вимагаючи підвищити тарифи для людей.  

Бенефіціар схеми - новий голова НКРЕКП Валерій Тарасюк?

Цікаво, що більшість зловживань зафіксовано в обленерго, які входять в орбіту впливу ФПГ «ВС Енерджі», зокрема «Кіровоградобленерго» та «Чернівціобленерго. А в Черкасах, де теж зафіксовані значні порушення, зосереджено бізнес нового голови НКРЕКП Валерія Тарасюка. А тепер - увага! Саме Тарасюк з 2006-го по 2014 рік обіймав посаду директора юридичного департаменту та віцепрезидента  «ВС Енерджі». Коло замкнулось?

Слід нагадати, шо Тарасюк у 2019-2022 рр. вже очолював  НКРЕКП. Тоді Валерія Володимировича також звинувачували у конфлікті інтересів. НАЗК почало розслідування з цього питання. У компанії ТОВ «ЕФ енд ЕМ Україна», яка належить брату Тарасюка, були ліцензії на постачання електроенергії.

Не була припинена схема і після звільнення Тарасюка з посади голови у 2022-му. Адже він продовжував працювати у структурі. Разом із ще одним членом  НКРЕКП, Дмитром Коваленком, котрий курує напрямок регулювання електроенергетичної галузі, їм вдається роками "не помічати" описану нами схему. Можемо лише уявити розмір «відкатів» офісам, які координують роботу обленерго, через що державі завдаютьтся мільярдні збиткиі.

Лише одна цифра. За приблизними розрахунками, сума заваних збитків державним АТ НАЕК «Енергоатом» та ПАТ «Укргідроенерго» за рахунок схеми може становити понад 5 млрд грн!У момент, коли ми закінчували наше розслідування, стало відомо, що 3 березня Тарасюка повторно обрали головою НКРЕКП. Що на нас чекає далі? Нове підвищення тарифів для населення всупереч волі президента? Чи все ж ліквідація тіньових схем, які завдають величезної шкоди бюджету?

Читайте також:

Можливо зацікавить