Унікальна традиція: як на Волині дотримуються автентичного весільного обряду

Унікальна традиція: як на Волині дотримуються автентичного весільного обряду

Про традицію читання весільної корони, якій чимало років, знає не так і багато людей. Проте є громади на Волині, які досі дотримуються цього весільного обряду.

Автентичний весільний обряд під назвою «Читання корони» – звичай давній. Зокрема, після того, як наречений пройшов усі випробування викупу нареченої, він заходить у будинок. Його кохана сидить повернута до усіх гостей спиною і нахилена головою на стіл, а її руки скріплені «у замок» на шиї.

Про це пише Конкурент.

Далі дружки беруть весільну корону, у неї обов'язково має бути вплетена вічнозелена рослина – аспарагус чи розмарин. Дівчата на тарілці тримають вінець над головою. Далі старший сват нареченого зачитує весільний текст – ту саму корону. Після кожного куплету весільної корони музиканти мають грати весільну музику. А після того, як він прочитає весільну корону, яка лежить на тарілці, має цю ж саму тарілку розбити на дрібні шматки. 

Наталія Матіюк – жителька Устилузької громади та директорка Будинку культури села Рогожани. Вона разом зі своїми колегами і займаються збереженням цієї унікальної традиції. Жінка розповідає: такі тексти для обряду у давнину писали волиняни, і ці тексти збереглися до сьогодні. Є люди, які роблять усе можливе, аби зберегти цей звичай.

«Ми основну інформацію передали на Луцьк, де нам затвердили, передали на Київ. Тобто це буде нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО. Саме рогожанська весільна корона, – каже пані Наталія.

Куплетів було чимало – від 60 до понад 100. Зараз на весіллі зачитують лише 15 -20 стовпчиків.

Жителі громади кажуть: зберегти цю традицію необхідно за будь-яку ціну, адже українські воїни хочуть, щоб вони гуляли корону з читанням корони.

Деталі – у відео:

Читайте також:

Можливо зацікавить