Волинянка пече хліб за рецептом предків на капустяному листі

Волинянка пече хліб за рецептом предків на капустяному листі

Марія Тихонівна з Малої Глуші, що на Камінь-Каширщині, випікає запашний хліб не на дріжджах, а на натуральній заквасці.

За словами господині, домашній хліб перевершує промисловий за критеріями якості і корисності для організму людини. Сила такого продукту полягає також у його легкому засвоєнні. Духмяний хліб побутує у щоденному раціоні родини Пасиків вже тридцять років поспіль. Завдяки тому, що печуться буханці на листках капусти, вони не підгоряють, мають однорідний світло-золотавий колір, не пліснявіють, довго залишаються м’якими і ароматними. Саме це і є показником натуральності борошняного виробу, переконує жінка, - пише газета Полісся.

«Раніше, коли у людей не було спеціальних форм для випічки, хліб пекли просто на гарячій черені або на капустяному листі. Так робили моя мама, бабуся і прабабуся, тож традиція перейшла і до мене, — розповідає господиня. — Відтоді, як прийшла у невістки, хліб випікаю лише таким способом».

Для створення запашної паляниці змішую в рівних частинах борошно і воду (можна молоко), але основний інгредієнт випічки — натуральна закваска, яка щоразу залишається в діжці від попереднього випікання. Живий складник можна зберігати і в холодильнику, підгодовуючи його час від часу молочнокислими бактеріями. Для підсилення ароматності можна додати кмин.

Зараз до тіста сиплять багато розпушувачу, через що буханець набухає і стає об’ємним навіть за наявності невеликої кількості борошна у розчині. При цьому має великий вихід. Натомість паляниця легенька і пориста всередині, а головне не містить того неповторного аромату, яким заворожує наш автентичний хліб, — підсумовує Марія Пасик.

Волинянка пече хліб за рецептом предків на капустяному листі
Волинянка пече хліб за рецептом предків на капустяному листі

Уміла бабуся Марія Тихонівна випіканню родинного хліба навчає другокласницю онучку Ангеліну. Із цього самого тіста зверху на буханки разом викладали сформовані маленькі булочки. Певне число таких оздоб символізує кількість онуків, якими багата пані Марія. Дотримуючись усіх вимог процесу, трудівниці дістають із печі продукт їхньої спільної творчості. Хлібини не такі високі, як могли вийти із дріжджового тіста, але скоринка м’яка, бо до певної міри була натоплена піч.

Волинянка пече хліб за рецептом предків на капустяному листі

Свої буханці господині закутали у лляні портки — саме так робили старі жінки в їхній родині. У період посту, кажуть, хліб замішуватимуть ще й на картопляному відварі. Бабуся і внучка взяли участь в обласному родинному конкурсі-виставці «Хліб — найбільший скарб». Презентація процесу створення найціннішого продукту українців у виконанні досвідченої та маленької господинь отримала відзнаку у номінації «Хліб загального вжитку».

Леся МІНІБАЄВА, село Мала Глуша

Читайте також:

Можливо зацікавить

Закликають гідно зустріти Героя: на рідну Волинь повертається воїн Андрій Пронцевич

Закликають гідно зустріти Героя: на рідну Волинь повертається воїн Андрій Пронцевич

Поліція Волині коментує справу щодо знайденого тіла на сміттєзвалищі

Тіло знайшли на смітнику: правоохоронці спростували інформацію про умисне вбивство чоловіка на Волині

Перед загибеллю, як справжній лідер, вів за собою хлопців. І таки зміг успішно виконати бойове завдання: спогади про молодого Героя з Волині
історії війни

Перед загибеллю, як справжній лідер, вів за собою хлопців. І таки зміг успішно виконати бойове завдання: спогади про молодого Героя з Волині

Жорстоке вбивство на Волині: тіло чоловіка знайшли на смітнику

Жорстоке вбивство на Волині: тіло чоловіка знайшли на смітнику

У кінці жовтня мав заручитися, натомість того ж місяця повернувся додому в домовині: спогади про 30-річного Героя з Волині
історії війни

У кінці жовтня мав заручитися, натомість того ж місяця повернувся додому в домовині: спогади про 30-річного Героя з Волині

Війна забрала життя захисника з Волині Андрія Пронцевича

Війна забрала життя захисника з Волині Андрія Пронцевича

Рум’яний домашній хліб: ідеальна скоринка та м’яка структура

Домашній хліб із рум’яною скоринкою: рецепт від луцької фудблогерки

Свіжоспечений цибулевий хліб із хрусткою скоринкою та ніжним м'якушем

Ароматний цибулевий хліб: простий рецепт від луцької фудблогерки

У громаді на Волині вручили державні нагороди рідним полеглих Героїв
фото

У громаді на Волині вручили державні нагороди рідним полеглих Героїв